Challenge Cup 2012

Entertainer Joubert wint Challenge Cup

schaatsen.nl Door Karen Venhuizen, 10-03-2012 19:44

DEN HAAG - De leider na de eerste dag, de Fransman Florent Amodio, meldde zich vanwege een blessure af voor de lange kür bij de senioren heren. Zijn landgenoot Brian Joubert profiteerde en won de Challenge Cup 2012.

Brian Joubert in zijn 'Matrix-outfit' | Foto: René Pieterse

Brian Joubert in zijn 'Matrix-outfit' | Foto: René Pieterse

Na de ochtendtraining was er vervelend nieuws over de nummer één bij de senioren heren na de korte kür, Florent Amodio. Hij blesseerde zich aan zijn lies met de afsprong van een drievoudige axel en moest zich terugtrekken. Gezien de wereldkampioenschappen over twee weken in eigen land kon hij het risico niet nemen te starten.

Door de afwezigheid van Amodio lag de wedstrijd weer helemaal open, met zijn landgenoot Brian Joubert nu aan kop. Ging hij in de korte kür nog voor twee viervoudige sprongen, in de lange kür werd het er slechts één, maar die stond als een huis.

Daarna leek het alsof de Fransman op safe ging met ook maar één drievoudige axel en een aantal drievoudig-dubbel combinaties in plaats van drievoudig-drievoudig. Hij maakte echter weinig fouten waardoor hij op een score van 227.28 punten uitkwam en daarmee de wedstrijd won. Op muziek van de film The Matrix, die hij jaren eerder al eens gebruikte, wond hij het publiek om zijn vingers, dat maar geen genoeg van deze entertainer kreeg.

Jeremy Abbott

De Amerikaan Jeremy Abbott had alle kans het Joubert nog moeilijk te maken, maar liet veel steken vallen. De viervoudige sprong eindigde ook vandaag in een val, terwijl hij naar Den Haag was gekomen om die in een wedstrijd te proberen. Een enkele sprong en een aantal landingen die niet optimaal waren, kostten hem veel punten. De bijzondere kür en de uitvoering daarvan leverden hem aan de andere kant weer veel punten op. De score van 223.97 punten bracht hem toch de zilveren medaille.

Voor Abbott was het de eerste keer dat hij de Challenge Cup reed en hij was erg te spreken over het toernooi als voorbereiding op het WK. “Voor Amerikanen ligt deze wedstrijd erg gunstig. Na de nationale kampioenschappen en de Four Continents hebben we eigenlijk geen wedstrijd meer voor het WK. De timing van deze wedstrijd is dus voor ons erg goed. Den Haag is een mooie stad en de organisatie was ook erg goed, dus ik ben erg blij dat ik gekomen ben,” aldus Abbott tijdens de persconferentie.

Goed publiek

Samuel Contesti kwam al vier keer eerder naar de Challenge Cup en zegt het een heel fijne wedstrijd te vinden. “Vandaag was ook het publiek erg goed,” wilde hij de Nederlanders nog even laten weten.

Dat publiek ging helemaal op in de performance van Contesti op muziek van La vie en rose. “Het was niet mijn beste optreden, ik heb wat fouten gemaakt, maar het was oké. Gisteren reed ik voor het eerst mijn nieuwe korte kür en ik was erg blij die hier te kunnen uittesten voor het wereldkampioenschap.” De Italiaan werd uiteindelijk derde met een score van 221.97 punten.

Lees alles over de Challenge Cup 2012 op de speciale site

Deel |

gerelateerd nieuws

boek uw hotel

tickets

Challenge Cup 2012

kopen
8-11 Maart 2012 Jaap Edenweg, Den Haag

partners

Federations

20% korting in De Uithof