Challenge Cup 2012

Podiumplek te hoog gegrepen voor...

schaatsen.nl Door Karen Venhuizen, 10-03-2012 11:45

DEN HAAG - Bij de junioren heren bleef het bij de lange kür spannend tot op de laatste rijder. Uiteindelijk bleef de Brit Peter James Hallam zijn Turkse concurrent Osman Akgun 0.13 voor in het eindklassement, vanwege zijn voorsprong in de korte kür.

Foto: Sander Chamid | Florian Gostelie

Foto: Sander Chamid | Florian Gostelie

Hallam reed een degelijke lange kür met vier drievoudige sprongen, maar dubbelde er ook een aantal uit. Op muziek van de film Gladiator kreeg hij van de jury wel een goede beoordeling op de componenten. Technisch legde de Brit het duidelijk af tegen Akgun, die maar liefst zeven drievoudige sprongen uit zijn mouw schudde.

In het tweede cijfer valt er voor hem nog flink wat te winnen, maar hij liet zien in de wedstrijd stabiel te kunnen rijden, want ook in de korte kür was het nagenoeg foutloos. Met een totaalscore van 144.14 kwam hij net te kort om het goud voor zich op te eisen. Dat ging toch naar Peter James Hallam met 144.27 punten.

Het brons was voor Charlie Parry-Evans, eveneens uit Groot Brittannië. Parry-Evans beheerste de moeilijkere drievoudige sprongen nog niet, maar deed de sprongen die hij al wel in zijn repertoire heeft zonder al te veel problemen. Wat betreft het niveau van de pirouettes en het tweede cijfer is er nog werk aan de winkel, maar voor nu was het genoeg voor 125.83 en het brons.

Florian Gostelie

Iemand die aanspraak had kunnen maken op het brons, was de Nederlander Florian Gostelie. Zijn lange kür was er echter een van ups en downs, waardoor hij veel punten liet liggen. Met de drievoudige lutz aan het begin van zijn kür was zijn coach Susan Mason erg blij, getuige het vreugdedansje dat ze aan de boarding uitvoerde. Ook de volgende drievoudige sprong, de spot, ging nog goed, hoewel hij een draaitje achter de combinatiesprong nodig had.

Daarna begonnen de problemen. De tweede drievoudige spot werd dubbel en ook de drievoudige salchow zette hij niet door. Daarna herpakte hij zich door nog wel een drievoudige salchow te doen in combinatie met een dubbele flip. Tot slot werden beide axels nog enkel in plaats van dubbel en ook de flip. Wat betreft de moeilijkheidsgraad van de pirouettes liet hij zien wel op de goede weg te zijn en ook zijn stijl spreekt het publiek erg aan.

Met een totaalscore van 110.27 punten, eindigde hij op de zevende plaats. “Ik wilde misschien wel te graag. Bij iedere sprong dacht ik ‘nu moet ik echt’ en dan lukte het juist niet. Misschien was ik niet geconcentreerd genoeg, misschien wel teveel. Ik weet het niet,” aldus een teleurgestelde Gostelie.

Thomas Kennes

De andere Nederlander, Thomas Kennes, kende ook geen probleemloos optreden. De eerste dubbele axel was goed, maar daarna maakte hij een heel vervelende val bij de drievoudige spot. Nog net wist hij te voorkomen dat hij met zijn hoofd tegen de boarding knalde. “Het deed wel even pijn op dat moment, maar daar moet je verder niet bij nadenken. Anders ukt het verder niet meer. Nu begin ik het wel weer te voelen,” vertelde hij terwijl hij op de tribune verder keek naar de wedstrijd.

Toch zette hij na de vervelende val de drievoudige salchow door, maar ook hierbij viel hij. Onverwacht gebeurde dat later ook nog een keer bij de combinatie van drie dubbele sprongen. De tweede dubbele axel wist hij er nog wel uit te trekken. Hij eindigde uiteindelijk me98.84 punten op de negende plaats. “Volgend jaar ga ik echt knallen. Ik baal echt dat ik nu geen wedstrijden meer heb,” vertelde Kennes later.

Deel |

gerelateerd nieuws

boek uw hotel

tickets

Challenge Cup 2012

kopen
8-11 Maart 2012 Jaap Edenweg, Den Haag

partners

Federations

20% korting in De Uithof