Challenge Cup 2012

Kostner doet in catsuit vertrouwen op

schaatsen.nl Door Karen Venhuizen, 11-03-2012 11:06

DEN HAAG - Bij de senioren dames was het Italië dat de dienst uitmaakte. Europees kampioene Carolina Kostner won met ruime cijfers en haar landgenote Valentina Marchei pakte eenvoudig het zilver. Amerikaans kampioene Alissa Czisny had haar dag niet bij de lange kür, maar had uiteindelijk toch het geluk nog derde te worden.

Carolina Kostner in haar zilveren catsuit | Foto: René Pieterse

Carolina Kostner in haar zilveren catsuit | Foto: René Pieterse

Carolina Kostner kon rekenen op een warm onthaal van het publiek en genoot ervan. Ze trakteerde het publiek vervolgens op een foutloze kür met zes drievoudige sprongen, die in kwaliteit vrijwel niemand kan evenaren. Haar totaalscore van 197.73 was de beste score van een dame dit seizoen.

De Europees kampioene was dan ook erg blij met de Challenge Cup zo vlak voor het wereldkampioenschap. “De laatste tijd had ik wat moeite om in de trainingen mijn kuren volledig door te rijden. Deze wedstrijd gaf me de motivatie om dat wel te doen. Bovendien is het toch anders om voor publiek te rijden in je wedstrijdpak. Ik had dan ook niet verwacht hier zo goed te rijden en het geeft me veel vertrouwen op weg naar het wereldkampioenschap.”

Zilveren catsuit

In de persconferentie kwamen er ook nog vragen over het kostuum dat ze aan had, een zilveren catsuit. “Toen we deze kür aan het maken waren, hebben we veel ideeën gehad. Mozart is natuurlijk een klassieke componist, maar eigenlijk was hij ook een revolutionair. We waren wat grappen aan het maken en mijn choreograaf zei dat hij eigenlijk de Lady Gaga van destijds was."

"Dat is waarom we uiteindelijk op het ontwerp van dit kostuum kwamen. Ik had wel een paar weken moed nodig om het aan te durven trekken. Daarom ben ik het begin van het seizoen ook gestart in een ander kostuum.”

Energie

Valentina Marchei reed een bijna foutloos programma met vijf drievoudige sprongen. De energie spatte van het ijs af en ze trok iedereen haar programma in. “Voor mij is het geen probleem om me iedere training te motiveren, omdat ik ieder dag met toppers zoals Jeremy (Abbott) en Alissa (Cszisny) op het ijs sta. Het was voor ons heel goed om hier te komen. We hebben precies genoeg tijd om nu nog wat aanpassingen te maken voor het wereldkampioenschap.”

Alissa Czisny was minder gelukkig met haar optreden. Slechts één sprong kwam redelijk uit de verf, de rest werd enkel, dubbel of ze viel. Het publiek in De Uithof sleepte de Amerikaanse door haar kür heen, door haar te blijven aanmoedigen.

Czisny wist niet wat haar overkwam, maar reed door haar mooie schaatsen en choreografie, toch nog de vijfde kür. Met 152.74 punten pakte ze alsnog het brons. “Voor mij was het natuurlijk geen goede wedstrijd, maar ik vond het wel fijn om hier te zijn. Ik kwam hier om te kijken waar ik sta en gelukkig heb ik nog een paar weken,” vertelde ze in de persconferentie.

Nederlanders

Manouk Gijsman stond na de korte kür op de negende plaats, maar wist haar goede optreden geen vervolg te geven. De opening was hoopvol met een drievoudige flip en de drievoudige salchow in combinatie, maar toen ze de dubbele axel niet goed wist te landen was het einde verhaal. De sprongen werden enkel of dubbel en de vaart verdween uit het programma. Met de negentiende lange kür eindigde ze als zestiende in het klassement, met 113.15 punten.

Tweede Nederlandse was Eva Lim op de 21e plaats. Het was niet haar dag bij de lange kür van de Challenge Cup. Ze liet weliswaar twee mooie dubbele axels zien, maar de drievoudige sprongen lukten niet. In het sterke veld kwam ze daarmee niet verder dan een totaalscore van 97.99 punten. Michelle Couwenberg sloot de rij op de 24e plaats met 95.05 punten.

Mannen

Bij de mannen zegevierde de Fransman Brian Joubert.

Lees alles over de Challenge Cup 2012 op de speciale site

Deel |

gerelateerd nieuws

boek uw hotel

tickets

Challenge Cup 2012

kopen
8-11 Maart 2012 Jaap Edenweg, Den Haag

partners

Federations

20% korting in De Uithof