Challenge Cup 2012

Challenge Cup: toernooi is een parel!

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 12-03-2012 14:51

DEN HAAG - Na twee jaar was het toernooi om de Challenge Cup terug op de kalender van het kunstrijden: vier dagen lang werd er in de Haagse Uithof gereden op hoog niveau. Het publiek ging ging z’n dak en de organisatie kijkt tevreden terug op een evenement dat nog verder kan groeien in de toekomst.

Carolina Kostner

Carolina Kostner

Door de Challenge Cup twee weken voor het WK te houden in een weekend dat er geen andere internationale toernooien waren, kon de organisatie een groot aantal toppers verwelkomen, die het toernooi als een goede, laatste test gebruikten voor dat WK. Zo kreeg het Nederlandse publiek de kans om absolute toppers als Brian Joubert, Carolina Kostner, Valentina Marchei, Florent Amodio, Alissa Czisny en Jermey Abbott aan het werk te zien.      

Het leverde vooral vrijdagavond en zaterdag volle tribunes op: er waren ruim zevenhonderd toeschouwers. Een publiek dat – heel onnederlands – compleet uit z’n dak ging.

Mini WK

"Met de Challenge Cup hebben we een parel in huis", concludeerde toernooimanager Jeroen Prins dan ook na afloop. "Het is het beste internationale toernooi, na de EK, WK en Grand Prix, zeker qua deelnemersveld, maar ook gezien de organisatie. Natuurlijk zijn er her en der nog dingen voor verbetering vatbaar, maar over het geheel was het geweldig."

"Het niveau was uitzonderlijk: eigenlijk was dit een mini-WK. Kijk naar alle kampioenen die we op de baan hadden: waar zie je dat?" Het organisatie-comité bevatte veel nieuwe mensen. "En dus ging het anders dan in voorgaande jaren: er moet een nieuwe spirit ontstaan, maar die is zeker gegroeid. Daar kunnen we de komende jaren profijt van hebben!" Voor 2013 staat het toernooi al gepland voor 21-24 februari.

Feest

Negenvoudig Nederlands Kampioene Karen Venhuizen was ambassadeur van het toernooi. "Dat het publiek gaat klappen tijdens een kür heb ik in Nederland nog niet eerder meegemaakt. Zeker de wedstrijden van de mannen en vrouwen senioren waren één groot feest. Maar ook bij de jeugd viel er veel te genieten. Vooral de Japanse en Scandinavische kinderen reden geweldig. Hun performance is al zó goed; die presenteren zichzelf alsof ze volwassenen zijn en blijven gaan!"

Als ambassadeur reikte Karen onder meer zaterdag de prijzen uit én hield een praatje voor 350 basisschool kinderen die naar de Uithof kwamen. "Ik heb ze wat verteld over kunstrijden en de wedstrijden die ze zouden gaan zien en samen hebben we spandoeken gemaakt die later op de tribunes zijn gehangen. Het was leuk om te zien hoe geinteresseerd ze waren. Ze stelden ook vragen als ‘hoe oud zijn de rijders?’ en ‘waarom doen ze geen salto?’"

Aandacht

Verder verrichtte Karen hand- en spandiensten voor de toernooi-organisatie en zorgde bijvoorbeeld voor alle verslagen op schaatsen.nl. "Ik vind het belangrijk om nieuws over kunstrijden de wereld in te helpen, zodat iedereen kan lezen wat er hier gebeurt. Het is goed voor de sport dat er nu breed aandacht aan wordt besteed, tussen al het langebaan schaatsen door!"

De deelname van debs en novices voegt ook iets toe, volgens Karen, al zat er bij hun wedstrijden wel minder publiek in de zaal. "Juist doordat alle categorieën hier kunnen starten, is het zo’n sterk en volwassen toernooi. En voor die jonge kinderen zelf (de debs zijn 10-12 jaar oud) is het geweldig dat ze zó dicht bij de toppers te kunnen komen. Die maken ze van heel dichtbij mee en wat is nou nog mooier dan te kunnen zeggen dat je in hetzelfde toernooi hebt gereden als de wereldkampioen!"

Boogerd

Ook wielrenner Michael Boogerd was ambassadeur van de Challenge Cup en trad zaterdag voor volle tribunes zelf op. Prins: "Hij vond het erg leuk om hier te schaatsen. En eng tegelijk om dat voor zoveel mensen te doen. Zeker omdat hij vlak na de heren senioren aan de beurt was. Maar hij deed het prima en de mensen zijn dol op hem. Nou komt hij natuurlijk ook uit Den Haag..."

Persvoorlichter Frits Suèr: "In Rusland en Oekraïne was zelfs getwitterd over Boogerd. De mensen daar vonden het belachelijk dat we een wielrenner lieten schaatsen. Dat was hij zeker niet, maar hierdoor wél spraakmakend en dat moesten we hebben."

Inspirerend

Teamleader van de Nederlandse ploeg Willy van Veen keek met gemengde gevoelens terug op het toernooi. "Niet al onze rijders hebben goed gepresteerd. Gelukkig was er wel een aantal dat er positief uitsprong, zoals Kyarha van Tiel, Mila Morelissen en Rozemarijn Goossens. En ook Eva Lim heeft mooi gereden. Anderen deden het minder goed. Hoort er allemaal bij."

"Maar we zijn natuurlijk heel blij met zo’n sterk, internationaal toernooi in eigen land. Het is goed voor deze sport in Nederland en ik hoop dat door alle bekendheid die eraan gegeven wordt weer meer kinderen beginnen met kunstrijden. Voor onze deelnemers was het vooral goed om in zo’n sterk veld mee te doen. Geweldig dat al die toppers hier bij elkaar zijn, daar kunnen ze veel leren. Inspirerend was het dan ook zeker!"

12.000 hits

KNSB-bestuurder Sippy Tiggelaar genoot ook in Den Haag: "Wat een kwaliteit hebben sommigen in zich: die sprongen! En hoe ze dan landen en gelijk weer door schaatsen! Maar ik hoorde ook veel complimenten voor de organisatie en teams die nu al zeggen dat ze volgend jaar zeker terugkomen. Dat is goed nieuws."

De You Tube-filmpjes van de Challende Cup doen het ook goed; sinds ze zondag te bekijken waren, werden ze meteen al ruim 12.000 keer bekeken! Prins kijkt vast vooruit naar 2013: "Er zijn nu al ideeën voor nog leukere side-events en voor het programma op zich. Wat we nu gezaaid hebben, gaan we de komende jaren zeker oogsten!"

Deel |

gerelateerd nieuws

boek uw hotel

tickets

Challenge Cup 2012

kopen
8-11 Maart 2012 Jaap Edenweg, Den Haag

partners

Federations

20% korting in De Uithof