KPN NK Marathon 2012 | KNSB Schaatsweek

Ralf Zwitser kiest voor Husqvarna

schaatsen.nl Door Eric Korver, 28-02-2012 21:05

AMSTERDAM - Ralf Zwitser rijdt volgende winter in de kleuren van Husqvarna-Gardena. De Haarlemse marathonschaatser kiest voor de ploeg waarvoor zijn broer Jens dit seizoen al uitkwam. Ralf Zwitser komt over van Wadro, de ploeg van Henk Angenent.


Het schaatsteam van Husqvarna-Gardena kreeg afgelopen seizoen glans door de prestaties van Jan Maarten Heideman en Jens Zwitser, met name in de tijd waarin heel Nederland zich ’warmde’ aan natuurijs. Zwitser zegevierde in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, Heideman sleepte ook op natuurijs diverse podiumplaatsen binnen en won in Zweden de prestigieuze Vikingarännet. Dat laatste was zeker tot groot genoegen van de sponsor, waarvoor Zweden de bakermat is. Ook voert Heideman nu weer de individuele ranking voor marathonschaatsers aan.

Versterking

Door het succes van dit gouden duo wordt het team niet alleen voortgezet, maar ook nog versterkt. Met Ralf Zwitser is al een overeenkomst voor volgend jaar gesloten. Aan verdere uitbreiding wordt gewerkt.

De natuurijsperiode leverde de marathonschaatsers gigantische belangstelling op. Hun wedstrijden trokken ook zeer veel televisiekijkers. Jens Zwitser en Heideman werden door hun prestaties en doorzettingsvermogen zelfs gerekend tot de tien kanshebbers op een overwinning in de echte Elfstedentocht. Dit heeft gevolgen gehad. Algemeen directeur Kees van Opdorp van Husqvarna en zijn bedrijf raakten opnieuw enthousiast voor sponsoring. Wel zijn ze hierbij ook in overleg over cosponsoring.

Structuur

Ook de structuur van het schaatsteam is inmiddels aangepast en verstevigd. Nieuwe ploegleider is Jan-Martien van de Wetering. Hij was al trainer van het team en volgt Dirk Uittenbogaart op, die zich negentien seizoenen heeft ingezet voor het marathonschaatsen, zeer veel rijders uit het peloton onder zijn hoede heeft gehad en afgelopen seizoen Heideman en Van de Wetering wist binnen te halen. Het tweetal, dat eerder samen al grote successen behaalde, ziet met de steun van Husqvarna-Gardena de droom van een topteam naderbij komen.

Naast Ralf Zwitser probeert Van de Wetering nog een nieuwe schaatser aan te trekken. "We gaan volle bak voor natuurijs, maar we willen ook voorin rijden op kunstijs", stelt Van de Wetering in een toelichting op de opbouw van het team.

De Weerd

Schaatser Klaas de Weerd, die vorig jaar ook toetrad tot het team kwam, blijft. Afscheid neemt het team van marathonschaatser Yoeri Lissenberg. Hij kondigde recent aan vanwege rugproblemen te moeten stoppen. Om gezondheidsredenen vertrekt na een kwart eeuw trouwe dienst in de marathonsport ook verzorger-masseur Hennie Cornelissen.

Deel |

gerelateerd nieuws