KPN NK Marathon Natuurijs 2012

Spigt Nederlands kampioene marathon

schaatsen.nl 08-02-2012 12:14

EMMEN - Yvonne Spigt is de sterkste gebleken bij het KPN NK marathon op het natuurijs van Emmen.

Foto: Sander Chamid | Yvonne Spigt komt solo over de finish

Foto: Sander Chamid | Yvonne Spigt komt solo over de finish

Op de Grote Rietplas werd de 24-jarige rijdster van de ploeg Beteropenhaardhout.nl gekroond tot de nieuwe nationaal kampioene marathon op natuurijs. Spigt reed ruim een ronde solo en soleerde ook over de finish.

Rixt Meijer eindigde als tweede. Ze reed lang samen met Spigt, maar kort voor het ingaan van de laatste ronde ten val. Ze kon de aansluiting niet meer vinden. "Ik heb geen idee waarom ik viel, het gebeurde gewoon", aldus Meijer. Carla Zielman eindigde als derde.

In de zware wedstrijd bleven ongeveer twintig vrouwen vooraan over in de finale, waarin Meijer wegsprong en een gaatje sloeg. Spigt was de enige die bij Meijer wist te komen. Ze profiteerde vervolgens van een val van Meijer en met een kleine vijftig seconden voorsprong begon ze in haar eentje aan de laatste ronde van zes kilometer. Met korte, venijnige slagen schaatste ze vervolgens naar de titel.

Nooit verwacht

Spigt onttroonde Foske Tamar van der Wal. De grote favoriete voor de titel was onbetwist de schaatsster die het meeste werk verrichtte, maar ze werd ook het slachtoffer van het tactische spel van de ploeg van Spigt, die direct na afloop reageerde.

''Dit had ik nooit verwacht'', stamelde de schaatsster uit Wervershoof na afloop. ''Maar op een gegeven moment komt alles bij elkaar en dan probeer je het een keer. Het was het juiste moment.'' Spigt is een rijdster die gedijt bij zo zwaar mogelijke omstandigheden. ''Hoewel het ijs minder was, dacht ik gewoon: doorgaan totdat ik de finish zie. Gewoon rijden. Gewoon lekker doodgaan.''

Ze besefte dat ze haar visitekaartje had afgegeven. ''Er komen nog mooie wedstrijden aan. Dit is zeker een mooie opsteker. Wie weet wat ik in de klassiekers kan.''

Uitgebreid verslag volgt, inclusief reacties...

Downloads

Deel |

gerelateerd nieuws

sponsors

Hoofdsponsors

Co-sponsors