Welkom bij de KPN Junior Schaatsclub!

Wat is...?

Schaatsen is een van de oudste en meest bekende sporten in Nederland. Het is ooit ontstaan omdat mensen vroeger in de winter, als het gevroren had, soms snel van de ene naar de andere plaats wilden kunnen komen.

Omdat ijs glad is, kun je er makkelijk op glijden en zo bedachten mensen de schaats. Toen werd het ‘ijzer’ zoals we dat nu kennen nog gemaakt van dierenbotten. Mensen hebben al eens zo’n schaats gevonden van 4.000 jaar oud! In Nederland is schaatsen echt een traditie. Je hebt misschien wel eens van de Elfstedentocht gehoord. Als het écht hard heeft gevroren, wordt die tocht over 200km in Friesland gereden, en dat is voor veel Nederlanders heel bijzonder.

Nu vriest het niet meer zo vaak, en kennen we schaatsen vooral dankzij bekende schaatsers als Sven Kramer en Annette Gerritsen. Die rijden hun wedstrijden op een 400 meter baan, steeds met twee mensen tegen elkaar moeten ze een zo snel mogelijke tijd neerzetten op verschillende afstanden. Sinds een poos heb je ook de ploegenachtervolging, waarop je in teams tegen elkaar strijdt.

Dat schaatsen op de 400 meter baan noem je langebaanschaatsen. Maar je hebt meer soorten schaatsen, klik maar eens op de plaatjes op deze pagina!