Tuitert ziet nog uitdagingen genoeg

ANP 01-11-2010 18:43

HEERENVEEN - De gedachte om te stoppen speelde door zijn hoofd, maar slechts heel even. De eerste momenten na zijn onverwachte zege op de 1500 meter bij de Spelen in Vancouver wist schaatser Mark Tuitert: mooier dan dit wordt het nooit meer.

Bij de Nederlandse afstandskampioenschappen staat de 30-jarige geboren Holtenaar komend weekeinde echter gewoon weer aan de start. ,,Schaatsen is het leukste dat er is. Het zou toch raar zijn als ik dat op zou geven?''

Als Tuitert had gewild, zou hij nu best wat anders kunnen doen. Een jaar geld binnenslepen bijvoorbeeld, die mogelijkheid lag er. Het leven van de sprinter is na zijn indrukwekkende race op het ijs van de Richmond Olympic Oval drastisch veranderd. Iedereen kent hem nu en iedereen wil wat van hem. De verzoeken stroomden en stromen nog steeds binnen. Voor interviews, maar ook voor veel andere dingen.

In zijn keuze was de schaatser zorgvuldig. ,,Ik heb echt voor de dingen gekozen die ik zelf leuk vond om te doen'', legt hij uit in museum Belvédère, waar maandag de presentatie van de Control-formatie was. ,,Ik wilde de mensen vooral graag laten zien hoe de weg naar mijn gouden medaille verliep. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal heel makkelijk, maar er komt zoveel meer bij kijken.''

Zo werkte Tuitert aan een boek, dat binnenkort uitkomt. Ook verscheen hij zo nu en dan in televisieprogramma's. Op de meeste verzoeken ging hij niet in. Vooral ook omdat het niet te combineren was met zijn leven als topsporter. De keuze om door te gaan nam hij vol overtuiging. ,,En als je dat doet, moet de sportieve prestatie ook voorop blijven staan. Anders heeft het geen zin'', is Tuitert van mening. ,,Het doen van schnabbels is vaak niet te combineren met schaatsen.''

Bekend

Trainer Jac Orie laat zijn pupil vrij in zijn keuzes. Wel overleggen de twee vaker met elkaar dan vroeger. Orie adviseert Tuitert dan en zegt hem hoe hij het beste om kan gaan met zijn nieuwe rol. Wat dan er veel is veranderd, blijkt uit alles. Voor zijn gouden medaille keken mensen hem op straat aan en dachten ze: dat is toch die schaatser? Nu herkent bijna iedereen het gezicht van de winnaar van olympisch goud.

,,Dat is leuk, maar soms ook niet'', vindt Tuitert. ,,Ik ben geen publiek bezit geworden, daar waak ik voor. Misschien dat ik tegenwoordig iets minder boodschappen doe, verder heb ik eigenlijk niets veranderd.''

Niet alleen in het dagelijkse leven is de rol van Tuitert veranderd, ook binnen de schaatswereld. Toen hij laatst via Twitter bekendmaakte de nieuwe 'lijnregel' van de internationale schaatsunie ISU belachelijk te vinden, ging zijn mobieltje onafgebroken. Als hij vóór de Spelen van Vancouver via internet zijn mening ventileerde, had dat veel minder impact.

,,Ik ben een nette jongen en wil graag iedereen te woord staan'', zegt Tuitert. ,,Maar op een gegeven moment ontkom je er niet aan je telefoon in de hoek te gooien. Fysiek ben ik beter dan ooit, ik ga er nog vier jaar tegenaan. Daar wil ik me op concentreren.''

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter