Tuitert: 'Blij dat ik niet gewonnen heb'

schaatsen.nl Door Marleen Vriezen, 07-11-2010 14:31

HEERENVEEN - Nee, hij had niet gehoord dat Kuipers met zijn schaats over de lijn ging en nee, Mark Tuitert wilde er eigenlijk ook niets over horen. "Ik ben heel blij dat dit geen gevolgen heeft gehad", aldus Tuitert na afloop van de 1500 meter op de KPN NK Afstanden waar hij op seconde van Simon Kuipers genoegen moest nemen met zilver. "Als Simon gediskwalificeerd was, had ik serieus die gouden medaille niet opgehaald. Zo wil ik niet winnen."

Na zijn diskwalificatie van gisteren stond Tuitert zelf op de 1500 meter extra scherp aan de start. "Ik heb er vandaag wel op gelet; probeerde iets verder voor me uit te kijken. Vandaag kon ik me nog niet helemaal leeg rijden, dus was dat niet zo heel lastig, maar als je het snot voor je ogen rijdt naar de finish dan let je echt niet meer op de lijn. Dat gebeurde mij gisteren op de 1000 meter."

Tuitert blijft zich opwinden over de door hem gedoopte 'Dr. Bibberregel'. "Voor mezelf vind ik het nog niet eens zo erg. Als ik gediskwalificeerd word dan vloek ik een paar keer hard en dan gaan we weer verder. Maar voor de schaatssport is dit heel erg. Aan het publiek kun je toch niet uitleggen dat de winnaar wordt bepaald aan de hand van interpretatie van tv-beelden. Het zou nu moeten gaan over die supertijd van Simon, maar in plaats daarvan praten we over lijntjes."

Tuitert was onder de indruk van de 1.44.81 die Kuipers op de klok wist te zetten. "Als je internationaal iets wilt, moet je hier in Thialf 1.44 kunnen rijden. Dat wil ik zelf ook al heel lang. Knap dat het Simon als eerste Nederlander lukt. Mijn eigen race was goed; het biedt zeker perspectief, maar er moet zeker nog wat gebeuren. Ik verlies het nu in de 2e, 3e ronde die Simon vandaag a la Shani Davis keihard doortrekt. De komende weken ga ik daaraan werken. Ik ben blij dat de World Cups beginnen."

"Het is jammer dat we dit jaar met Control geen titels pakken", aldus Tuitert. "Vorig jaar wonnen we natuurlijk bijna alles op de 500, 1000 en 1500 meter. Het is een nieuwe uitdaging om dat met deze ploeg ook te bereiken. Natuurlijk zijn we pas net begonnen en we hebben wat dingen uitgeprobeerd die zich nog moeten uitwijzen. We zijn dus niet in paniek, maar we zijn wel wakker. Er is werk aan de winkel!"

 

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter