Berlijnse organisatie zorgt voor...

ANP 21-11-2010 16:53

BERLIJN - Laurine van Riessen verliet zondagmiddag het middenterrein van het Berlijnse Sportforum in de veronderstelling dat ze zojuist brons had veroverd op de 1000 meter. Een journalist moest haar vervolgens vertellen dat niet zij, maar Margot Boer als derde was geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd. De tijd van Boer was met 0.02 seconde aangepast, maar de nieuwe en betere tijd had nooit het scorebord gehaald. Het was niet de enige misser van de Berlijnse organisatie dit weekeinde.

Margot Boer had het geluk aan haar zijde

De Duitsers kregen het niet voor elkaar om direct na de race de correcte tijd aan te geven, waardoor soms pas na enkele minuten de juiste tijden en klasseringen werden gepubliceerd. De verwarring bereikte tijdens de achtervolgingswedstrijden van de vrouwen het hoogtepunt, toen er niet eens meer tussentijden op het scorebord zichtbaar waren.

Naar verluidt volgens een softwareprobleem zat er bij de vrouwenachtervolging ook ruim een seconde verschil tussen de eindtijd die aanvankelijk in het Sportforum én de tv-beelden werd gepubliceerd en de daadwerkelijke eindtijd. De NOS besloot daarop de live-uitzending te staken. "Dit is echt een blamage'', reageerde NOS-commentator Herbert Dijkstra. "Zonder die tussentijden was het onmogelijk om fatsoenlijk commentaar te geven. De ISU maakt zich maar druk om lijnregels, maar ze zouden zich juist met deze zaken moeten bezighouden. Wat een amateurisme.''

Het werd helemaal genant toen Boer zich voor de huldiging van de 1000 meter meldde. De speaker riep namelijk doodleuk de naam van Van Riessen om. Boer keek verbijsterd om zich heen en kwam pas na aandringen van een scheidsrechter op het ereschavot. Daarna riep de microfonist alsnog de juiste naam om. "Het was wel gek om op deze manier een medaille te winnen'', vond ook Boer. Haar coach Peter Kolder was flink geïrriteerd: "Dit is belachelijk. Die tijden moet je toch meteen corrigeren? Dat lukt in Heerenveen ook, waarom hier dan niet? Op deze manier wil je geen brons winnen.''

Bondscoach Wopke de Vegt riep de ISU op om bij wereldbekerwedstrijden en grote kampioenschappen zelf de apparatuur te leveren, zodat deze amateuristische situaties zich niet meer voordoen. Jildou Gemser, lid van de technische commissie van de ISU, was eveneens ontevreden over de gang van zaken. "Het is heel jammer dat de NOS de uitzending staakte, maar ik snap het wel.''

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter