Het bos in met Guljajev

schaatsen.nl Door Huub Snoep, 25-01-2011 09:57

Tijdens het slotbanket van het Essent ISU WK Sprint kruisten onze blikken elkaar. Er verscheen een glimlachje om zijn gezicht, als teken van herkenning. Een handdruk en een “Hello”. Nikolaj Guljajev is vandaag de dag een hoge ’Bobo’ in de Russische schaatswereld. Hij is wat corpulenter dan in zijn actieve jaren en staat te kletsen met Vadim Sajutin en Aleksandr Kibalko.

Guljajev krijgt de Schaats+kroniek met zijn column van Huub Snoep overhandigd

Guljajev staat te boek als de eerste wereldkampioen van het overdekte-ijsbaantijdperk. De toenmalige Sovjetrus versloeg in een zinderend Thialf thuisfavoriet Leo Visser.

Maar Nikolaj Guljajev wordt ook herinnerd vanwege zijn pillenhandeltje. In 1988 kreeg de Noor Björn Nyland in Innsbruck een ’cadeautje’ van Guljajev, bestemd voor zijn ploeggenoot Stein-Olav Krosby. Toen de Noor het pakje openmaakt, bleken er honderden ampullen anabolica in te zitten. Krosby gebruikte de doping niet alleen zelf, maar handelde er ook in. De Noor werd door zijn bond voor 18 maanden geschorst. Ondanks protesten verscheen Guljajev in 1988 gewoon aan de start bij de Olympische Spelen in Calgary en won goud op de kilometer.

Na die omstreden gouden plak hulde Guljajev zich in stilzijgen. Ik wist hem een seizoen later echter over te halen om voor SchaatsSport – dat toen nog Schaats+kroniek heette – een column te maken. Het was mijn eerste jaar als hoofdredacteur van het magazine. Het leek me leuk wereldtoppers hun verhaal in het blad te laten doen. Ik strikte Bonnie Blair, Michael Hadschieff, Gunda Niemann en Hein Vergeer.

Roebelland

Toen ik Nikolaj Guljajev dollars in het vooruitzicht stelde voor een column, glinsterden zijn ogen. In het ’roebelland’ was de Amerikaanse munt immers goud waard.

Tijdens het EK allround in Gothenburg, waarvoor Guljajev reserve was, zou de ’ruil’ plaatsvinden. Met Sovjet-waakhonden in de buurt moest dat echter omzichtig gebeuren. We hadden in het voorbijgaan even contact. Nikolaj mompelde dat we elkaar moesten treffen in het aangrenzende bos. Hij zou wat gaan inlopen voor een ijstraining en vroeg of ik vijf minuten later die kant op wilde komen.

En zo troffen we elkaar in een Zweeds bos. Ik kreeg een geschreven column in het Russisch, hij een envelop met inhoud. Telkens als ik Nikolaj zie, moet ik aan die bewuste januaridag in Gothenburg in 1989 denken. Ik weet zeker dat dezelfde gedachten door zijn hoofd spoken.


Een fragment van de handgeschreven column van Guljajev


Huub Snoep is hoofdredacteur van het magazine SchaatsSport.

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter