Leenstra geniet van vliegen door de...

ANP 20-02-2011 15:39

SALT LAKE CITY - Twee jaar lang leek het erop dat de vleugels van Marrit Leenstra gekortwiekt waren. Het meisje dat bij de junioren zo gracieus over het ijs fladderde, kwam in haar TVM-periode nog amper vooruit.

Marrit Leenstra

Sinds de hereniging met haar voormalige juniorencoach Jan van Veen, bij Hofmeier, vliegt de 21-jarige Friezin weer vol zelfvertrouwen over het ijs. Zaterdag boekte ze haar eerste zege ooit bij een Essent ISU World Cup-wedstrijd.

Leenstra bleef in Salt Lake City op de 1500 meter zowel de wereldkampioene allround Ireen Wüst als de Canadese sprintwereldkampioene Christine Nesbitt voor. Dit seizoen was de jonge rijdster beide vedetten nog nimmer voorgebleven op de schaatsmijl. "Dat ik ze nu allebei in één wedstrijd versla, is wel mooi'', sprak ze na haar eerste overwinning.

Dit schaatsjaar bewees Leenstra haar plek bij de wereldtop te hebben veroverd door wekelijks ereplaatsen te veroveren in het rondreizende schaatscircus, met het brons bij de EK allround als mooiste uitschieter. Dat ze op de Utah Olympic Oval erin slaagde de hoofdprijs te pakken, noemde ze de ultieme bevestiging.

Geen wonder dat de pupil van Jan van Veen het plezier in het schaatsen weer volledig heeft teruggevonden. Sterker nog, vanwege de twee afgelopen rampjaren beseft Leenstra extra hoe bijzonder dat is. "Dit heb ik twee jaar gemist'', vertelde de kopvrouw van Hofmeier. "Vooral dat gevoel in de bochten is onbeschrijfelijk. Dat je er doorheen vliegt en merkt dat je nog genoeg energie hebt voor nóg zo'n rondje. Daar geniet ik nu extra van.''

In de aanloop naar de wedstrijd maakte concurrente Wüst er geen geheim van dat ze een aanval wilde doen op het wereldrecord. De Brabantse slaagde daar - mede door een fikse misslag in de tweede ronde - niet in. Leenstra was geen moment bezig met die mondiale toptijd. "Wij focussen ons op andere zaken, niet op een tijd of resultaat. En daar blijven we bij'', herhaalde coach Van Veen nog maar een keer. Een boodschap die hij zijn pupil direct na haar overwinning nog eens duidelijk maakte.

Toch moest Van Veen erkennen dat de eerste WB-zege als een doorbraak voelde. Leenstra schaatste het hele seizoen al uitstekend, maar het ontbreken van internationaal goud voelde als een gemis. "Als ze zo schaatst, weet je dat ze ook een keer gaat winnen'', aldus Van Veen. "Maar dat moet dan wel een keer gebeuren. Het gaat uiteindelijk om die eerste plaats.''

Dankzij de puike prestatie in Salt Lake City behoort de inwoonster van Wijckel ook tot de titelfavorieten voor de WK afstanden (8-11 maart, Inzell). Het zijn bespiegelingen die normaal gesproken niet aan Leenstra zijn besteed. Toen het goud nog om de nek bungelde, kon de Friezin echter niet zeggen dat WK-goud een utopie is. ",Als ik het één keer kan, kan ik het misschien ook wel twee keer. Inzell wordt daarvoor een mooie gelegenheid.''

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter