'Aan de verkeerde kant van het land'

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 21-02-2011 10:19

De IJsclub van deze week is IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke.

IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke

De ijsclub in het Zeeuwse Krabbendijke bestond al heel lang, maar door vergrijzing en weinig activiteiten raakte de boel ingeslapen en ging uiteindelijk ter ziele. Tot een paar mannen in de winter van 1995-1996 besloten de club nieuw leven in te blazen.

Voorzitter Jan Witsel: “De één was hovenier en de ander fietsenmaker en ze zeiden tegen elkaar ‘Het is nu winter, daar moeten we wat mee doen’. Ze begonnen te brainstormen, trommelden een hoop andere schaatsliefhebbers op en zo kwam er een nieuw bestuur én een nieuwe club.”


Een paar man bliezen in 1995 de club nieuw leven in.'

Container en caravan

In die winter werd in Krabbendijk voor het eerst weer een ijsbaan aangelegd: op een oud veilingterrein. Een container deed dienst als koek&zopie. “Het hele dorp was enthousiast, het was een doorslaand succes. Dus deden we het de winter daarop nog eens dunnetjes over en nu met een fraai geschilderde caravan als clubhonk. Inmiddels hadden we het gemeentebestuur erbij gehaald en zo kregen we uiteindelijk deze plaats: een stuk geasfalteerd parkeerterrein wat van ons wordt zodra het gaat vriezen!”

Omdat Krabbendijke aan de oostelijke kant van Zeeland ligt heeft het dorp minder last van de zee-lucht dan andere plaatsen in de provincie. “Daarom zijn wij vaak de eerste hier die de ijsbaan kunnen openen. Al zitten we, qua natuurijs natuurlijk eigenlijk wel aan de verkeerde kant van het land, want we lopen altijd achter bij de rest: als ze in het noorden al nachten strenge vorst hebben, is het hier vaak pas -1 of hooguit -4.”


'Een stuk geasfalteerd parkeerterrein wordt van ons zodra het gaat vriezen.'

Wakker

Het was het bestuur van de ijsclub wél meteen duidelijk dat ze niet alleen in de winter actief moesten zijn. “Als je ’s zomers niets doet – en je hebt een paar jaar geen natuurijs – dan zakt de boel weer in elkaar. Je moet laten zien dat je nog wakker bent en dus zijn we in 1996, toen het inline-skaten in opkomst was, meteen begonnen om hier in het dorp een skatewedstrijd te organiseren.”

Sinds vorig jaar is de inline-skatewedstrijd gekoppeld aan een KNSB-toertocht. “Daar deden vorig jaar 150 mensen aan mee én nog eens tussen de 60 en 80 kinderen aan de kids-wedstrijd. We vinden het namelijk belangrijk dat het ook voor gezinnen aanlokkelijk is om hierheen te komen en dus zorgen we ervoor dat er hier op het inline-skateterrein in het dorp de hele dag door activiteiten voor alle leeftijdsgroepen zijn rondom de tochten. Dit jaar is de tocht op 28 mei en speciaal voor ons jubileum maken we daar een prachtige pelotonstocht van over Beveland. Dus wie eens wat van Zeeland wil zien op skates... ”


'
In 1996 zijn we meteen begonnen om hier in het dorp een skatewedstrijd te organiseren.'

Clubpaspoort

Naam club: IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke
Gevestigd in: Krabbendijke, Zeeland
Bestaat sinds: Winter 1995/1996
Aantal leden: 1603
Jongste lid: Geboren op 28-04-2010, nu dus 10 maanden oud.
Oudste lid: Geboren op 9-8-1935, nu dus 75 jaar oud.
Bijzondere leden: de Ereleden: Oprichter en oud-voorzitter Marcel Weststrate, ruilbeursbeheerder en schaatsenslijper Jos Sinke, oud-bestuurslid en motorbegeleider Ronald Boogert.
Accommodatie: Clubgebouw en IJs-skeelerterrein aan de Nieulandestraat. De baan is volledig geasfalteerd en ligt midden in de bebouwde kom. Ook hebben we een eigen heren- en damestoilet, koek&zopie en ruime parkeergelegenheid voor fietsers.
Website: www.ijs-skeelervereniging.nl
Emailadres: info@ijs-skeelervereniging of J.WITSEL@hetnet.nl
Clubblad: Nieuwsbrief en bij bijzondere gelegenheden ” de Krabbelaar”
Verenigingsmotto: Gezelligheid voor iedereen! Winter en zomer. Voor leden, vrijwilligers, bezoekers, omwonenden en bestuur. Gezelligheid voor jong en oud, groot en klein. Daarvoor moet je bij ons zijn!
Feestelijkheden: Dit jaar vieren we het 15-jarig bestaan.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: het op onze mooie en veilige natuurijsbaan altijd gezellig en druk is! Omdat wij een groep fantastische vrijwilligers hebben en omdat je bij ons heel de dag kan schaatsen zonder je te vervelen, want alles faciliteiten zijn aanwezig! En... omdat je bij ons vaak als eerste in Zeeland kunt schaatsen. Ook uniek is onze schaatsruilbeurs die we houden als de baan open is: mensen leveren hun oude schaatsen in en kunnen voor een zacht prijsje schaatsen in een andere maat mee terugnemen. Het mes snijdt dan aan 2 kanten: de club houdt er wat geld aan over en onze leden kunnen voor weinig geld, zeg € 5,-- à € 6,-- (bijvoorbeeld voor opgroeiende kinderen) weer goed passende schaatsen krijgen.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen: Indien mogelijk bij een korte vorstperiode het water geleidelijk onder het ijs weg laten lopen, zodat de ijsvloer op de ondergrond gaat rusten. Deze hecht vervolgens snel aan de koude ondergrond. Een klein laagje nieuw water erop en na één nacht vorst heb je een prima ijsvloer!

Deel |

twitter