'Via koek-en-zopie een eigen...

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 21-11-2011 09:30

De club van deze week is Schaatsvereniging Lansingerland.


Iedere dag wordt er door de leden van Lanssingerland geschaatst; van maandag tot en met zaterdag zijn er trainingen, op zondag wedstrijden. Toch gaat het niet per se om de prestaties.

Voorzitter Frans van Meggelen: "We proberen onze leden wel zoveel mogelijk techniek bij te brengen, maar puur prestatiegericht zijn we niet bezig. We staan binnen de gemeente bekend als een club waar alles goed geregeld is, waar de contributie laag is de leden veel plezier hebben. Dát is het belangrijkste. En mét een goede techniek komen de talenten dan vanzelf wel bovendrijven."

Diane Valkenburg

Diane Valkenburg en Sanneke de Neeling zijn van die talenten. Van Meggelen: "Elke vijf à tien jaar breng je zo’n topper voort. Die ben je dan meteen ook kwijt. Ze gaan eerst naar het gewest en dan naar nóg betere ploegen. Maar wij betrekken ze toch nog zoveel mogelijk bij de club en laten zien hoe trots we op ze zijn."

"Dat vinden ze leuk, want ze komen wél naar de feestavond en Diane heeft bijvoorbeeld aan het eind van haar eigen seizoen hier nog een clinic gegeven. Pupillen kregen een handtekening en mochten met haar op de foto. Zij is dan toch hun grote voorbeeld."

Activiteiten

Om die jeugd bij de club te houden wordt er – met name voor de Pupillen – van alles georganiseerd, ook om het schaatsen heen.

"We bieden ze in de zomer allerlei activiteiten aan, gaan met de groepen van 10-11-12 jaar op winterkamp, naar het strand of het zwembad. We hopen dan dat de jeugd zo’n hechte band met elkaar én de club opbouwt dat ze blijven om de gezelligheid én hun vriendengroep."

"Ook mogen ze twee keer per seizoen allemaal gratis een vriendje of vriendinnetje meenemen naar de ijsbaan en daar wordt goed gebruik van gemaakt. De bedoeling is natuurlijk dat er kinderen bij zijn die het zo leuk vinden dat ze lid worden, maar zo niet, dan is het in ieder geval reuze leuk voor de eigen leden!"

Combibaan

Er wordt ook aan inline skaten gedaan in de zomer. "Meer als trainingsvorm en ter ondersteuning van het schaatsen. We gaan daarvoor naar de wielerbaan in Rotterdam, maar die is eigenlijk te groot: 1600 meter. Zeker voor de pupillen is dat niet geschikt om te trainen, want gaan ze een rondje rijden, dan zie je ze een hele tijd niet meer terug."

Het liefst zou de club dan ook een eigen combibaan willen. "We zijn daarover wel in gesprek met de gemeente. Die staat er niet onwelwillend tegenover, maar heeft er ook geen geld voor. Bovendien moeten we als vereniging wel een derde deel zelf betalen."

Koek-en-zopie

"We zijn dan ook al jaren bezig om geld in te zamelen via ons zogenaamde koek-en-zopie-fonds. Ligt er namelijk natuurijs hier in de Rottemeren, dan verzorgen wij een koek-en-zopie-tent en verdienen daar aan. Maar het kan zomaar gebeuren dat er tien jaar geen natuurijs ligt. Dan missen we flink wat inkomsten."

"Om toch geld binnen te krijgen krijgt iedereen de gelegenheid om begin december bij ons koek-en-zopie-sponsor te worden: men betaalt €7,50 en krijgt dan in ieder geval een rookworst. Komt er ijs, dan kan iemand bij onze kraam met zo’n kaart gratis erwtensoep, warme chocomel of een broodje warme worst halen."

"Dat slaat ontzettend aan. Gaan we op een drukke zaterdag met vrijwilligers bij een grote supermarkt staan, dan verkopen we zo honderd van die kaarten. En zo komt onze combibaan steeds een klein stapje dichterbij."

Clubpaspoort

Naam club: Schaatsvereniging Lansingerland
Gevestigd in
: Bleiswijk, gemeente Lansingerland (aan de Rottemeren)
Bestaat sinds: 1974 als Trainings Groep IJsclub Bleiswijk, in 2008 als zelfstandige vereniging Schaatsvereniging Lansingerland.
Aantal leden
: 528
Jongste lid: Ellens Dee, 7 jaar
Oudste lid: Nel de Haas, 86 jaar en nog steeds actief.
Bijzondere leden
: Op dit moment onze drie (inter)nationale schaatsers: Diane Valkenburg, Sanneke de Neeling (junior B) en Sebastiaan Oranje (neo-senior), maar belangrijker en bijzonder zijn de veertig trainers/begeleiders en 47 commissieleden en vrijwilligers die een rol spelen om de vereniging aantrekkelijk maken om lid te worden en te blijven.
Accommodatie
: We hebben geen eigen accommodatie, maar schaatsen in Zoetermeer en Den Haag. Inline skaten doen we op de wielerbaan Ahoy in Rotterdam, fietsen in de polder en droogtraining in het recreatiegebied van de Rottemeren.
Website
:  www.schaatsvereniginglansingerland.nl
Emailadres
: nel.kleijweg@schaatsvereniginglansingerland.nl
Clubblad
: Twee keer per jaar, in april en september, aangevuld met nieuwsbrieven.
Verenigingsmotto
: Schaatsen van 6 tot 80: Gezond, Gezellig en Genieten op ieder niveau.
Feestelijkheden
: Aan de start van het seizoen met Familieschaatsen voor alle inwoners van de gemeente Lansingerland, Sinterklaas, Kerstkamp, de afsluiting van het seizoen, een zwemmiddag voor de jeugd, Ardennen fietstocht, Week van de Weissensee, Sponsorenactiviteit, Vrijwilligersactiviteit.
We willen in de toekomst graag
: een Skeeler/combibaan.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat
: de vereniging het gehele jaar door bruist van de activiteiten; samen met enthousiaste commissies en jeugdleden maakt het de vereniging tot een topper binnen de ijs-/schaatsverenigingen in de regio.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen
: Koek-en-zopie-sponsoractie: ijs of geen ijs, ieder jaar gegarandeerd inkomsten voor bijzondere projecten. Een succesvolle, eenvoudige actie voor alle leden, inwoners en het bedrijfsleven.

Deel |

twitter