'Mooi om met titel terug te komen'

schaatsen.nl Door Fiona van Doorn, 30-01-2012 12:30

MLADA BOLESLAV – De voorbereiding op de EK van de damesploeg was verre van ideaal. Door de blessure van Annita van Doorn kon de ploeg pas in de laatste dagen voor het kampioenschap samen trainen. Toch deed het Nederlandse kwartet in Tsjechië waarvoor ze gekomen waren: de Europese titel prolongeren.

Foto: Menno Schaafsma

Foto: Menno Schaafsma

Voorafgaand aan het toernooi hadden de shorttracksters er alle vertrouwen in. “De snelheid is er. We zijn op elkaar ingespeeld, dan weet je dat het goed komt”, aldus Yara van Kerkhof. Goed kwam het in Mlada Boleslav, al ging daar wel een spannende race aan vooraf.

Gecontroleerde race

De Nederlandse ploeg, met Sanne van Kerkhof, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Van Doorn, schoof vanaf vierde positie rustig naar voren. “Een gecontroleerde race”, aldus Ter Mors. “Het belangrijkste was dat we rustig bleven.” Uiteindelijk moest Nederland het in de laatste rondes uitvechten met de Italiaanse vrouwen.

De kersverse Europees kampioen Arianna Fontana zette volle bak aan, bedreigde slotrijdster Ter Mors. “Ik bleef snelheid houden en kon haar pakken op de streep”, aldus Ter Mors, die éénhonderdste van een seconde eerder de streep passeerde dan de Italiaanse. Voor de Twentse een mooie revanche op de drie kilometer eerder op de dag toen de rollen omgedraaid waren. “Ik wilde Fontana minstens één keer verslaan.”

'Mooi om zo terug te komen'

Voor Van Doorn was het eind goed al goed. De 28-jarige shorttrackster besloot eerder deze week het individuele toernooi te laten schieten en vol voor de aflossing te gaan.

Zes weken eerder werd Van Doorn geopereerd aan een gebroken sleutelbeen. Pas drie dagen voorafgaand aan het toernooi kon ze voor het eerst weer op topsnelheid rijden. “Mooi om zo terug te komen. De voorbereiding was niet ideaal, maar we hebben het wel waargemaakt”, aldus Van Doorn

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter