‘Clubgevoel gaat verder dan uurtje...

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 05-03-2012 11:53

De ijsclub van deze week is Schaats- en skeelerclub Oss.


Pupillen uit Oss deden het zaterdag goed bij de open clubkampioenschappen van NSV in Nijmegen: er viel bijvoorbeeld een tweede plaats te noteren voor Gijs van Dorst bij de gevorderden. Voorzitter Koen Berghuis is er trots op: "Dat heeft hij erg goed gedaan! En dit soort wedstrijden zijn ook leuk voor hem (en onze andere talenten)."

"Wij als klein clubje hebben dat soort jeugd op een gegeven moment namelijk niet meer voldoende (concurrentie) te bieden. Daarom zijn we ook betrokken bij de oprichting van de ‘Gelderse Poort’, een vereniging van verenigingen binnen Triavium die overkoepelende zaken gaat regelen als wedstrijden, centrale trainingen en talentontwikkeling. Stuk voor stuk zijn we daar te klein voor, maar samen zijn we sterk en kunnen we elkaar helpen."

Het is onderdeel van een nieuw beleidsplan dat momenteel wordt ontwikkeld. "We formuleren nu waar we naar toe willen in de komende jaren. Daar hoort bijvoorbeeld ook het streven naar een grotere afdeling inline skaten bij. Vooral recreanten willen we meer gaan bieden. Dat gaan we doen door de publiciteit te zoeken en dingen te organiseren."

Clubgevoel

"Zo komt er op 21 april een toertocht, gaan we deelnemen aan de Stehmann competitie én de Maasdijk marathon in juni. En met de jeugd willen we gaan trainen op de 400-meterbaan in Schijndel. Dat soort dingen willen we meer onder de aandacht brengen en zodoende meer mensen trekken voor deze tak van onze vereniging."

Maar belangrijker dan de prestaties vindt het bestuur het clubgevoel. "In de natuurijsperiode was dat weer optinaal aanwezig. Met ruim 150 man stonden we op het Ganzenven, waar we ook kortebaan wedstrijden hebben georganiseerd: een groot success, mede dankzij de (veeg)hulp van de gemeente. En omdat we geen clubhuis hebben kiezen we er ook heel bewust voor een gezamenlijk clubuur te hebben op de overdekte ijsbaan: het ijs even alleen voor onze eigen mensen."

"Daar zijn we heel zuinig op. Zo houden we de club bij elkaar en stimuleren we het clubgevoel, want we vinden het belangrijk dat dat niet verwatert." De leden van de club wonen allemaal binnen de driehoek Oss-den Bosch-Grave. "Ook dat doen we bewust, want zo blijft het voor iedereen ‘in de buurt’."

Lichte groei

"Ga je verder er buiten, dan wordt toch de binding met de club minder. Al moet dat gevoel ook wel méér zijn dan alleen een uur ijs huren, en daarom doen we ook dingen als het jeugdkamp, de snertmarathon en zomertrainingen. En waar veel andere clubs hun ledental terug zien lopen, noteren wij nog steeds een lichte groei."

Die groei kan nog misschien nog verder toenemen na een portie landelijke publiciteit die er binnenkort aan zit te komen, want een jeugdlid van de club, Daan Karstens, is binnenkort te zien in een aflevering van Z@ppsport. Daan wilde graag zijn snelheid vast kunnen houden in de bocht en zijn moeder stuurde die wens in naar het programma. Daan werd uitgekozen en kreeg in Thialf een lesje bochtentechniek van één van zijn grote idolen: sprintkanon en wereldkampioen Stefan Groothuis. En na afloop... gingen de bochten inderdaad een stuk beter! De aflevering is eind februari opgenomen en wordt binnenkort uitgezonden. En Daan draagt dan de herkenbare geel/zwarte clubkleuren.

Clubpaspoort

Naam club: SCOSS, schaats- en skeelerclub Oss.
Gevestigd in: Oss.
Bestaat sinds: 1996.
Aantal leden: ca. 200.
Jongste lid: 5 jaar.
Oudste lid: 90 jaar.
Bijzonder lid: Henk Scheuler, meervoudig Elfstedenrijder in de wedstrijdgroep.
Toppers in de gelederen: opkomende jeugd, Manon Gremmen, Gijs van Dorst en Pam Berghuis.
Accommodatie: Triavium (de schaatsbaan in Nijmegen).
Website: www.scoss.nl.
Twitter: nee, wel Facebook.
Clubblad: ja, verschijnt vier keer per jaar: de laatste is maar liefst 66 pagina’s dik: iets om trots op te zijn!  
Verenigingsmotto: de mogelijkheid bieden om op een uur gezamenlijk als gezin te kunnen schaatsen en dan toch training krijgen, afhankelijk van je niveau.
Feestelijkheden: Sinterklaasschaatsen, snertmarathon, SCOSS-kamp, clubkampioenschappen, Friday night skate en de SCOSS toertocht.
We willen in de toekomst graag: met de inline skate-tak verder groeien.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: de saamhorigheid erg hoog is.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen: kies er voor niet te groot te worden, leden moeten elkaar kennen. Het grootste deel van de schaats-activiteit vindt daarom bij ons op een schaatsuur plaats. Blijf werken aan een grote groep vrijwilligers die actief zijn binnen de vereniging. Ga samenwerken met andere verenigingen voor het door kunnen laten stromen van talentvolle wedstrijdjeugd.

Deel |

twitter