Van Deutekom kijkt vóóruit na afscheid

schaatsen.nl Door Daan de Ridder, 12-03-2012 08:00

AMSTERDAM – Begin maart was het opeens afgelopen. De schaatscarrière van eenmalig wereldkampioen allround Paulien van Deutekom eindigde abrupt op een zaterdagmiddag in Thialf. Nu is het tijd om vooruit te kijken. “Een marathon lopen lijkt me wel interessant.”


Afgelopen week stapte ze toch nog een keer het ijs op, voor het eerst als ‘ex-topschaatsster’. “Het voelde wel anders”, vertelt Van Deutekom aan schaatsen.nl. “Je merkt dat je gestopt bent.”

Maar de 31-jarige Zuid-Hollandse merkte ook meteen dat haar actieve carrière niet onopgemerkt voorbij is gegaan. “Er kwam een meisje van een jaar of twaalf op me aflopen. Ze wilde een handtekening. Maar ze zei ook: ‘Jij was mijn favoriete schaatser.’ En dan is het toch al zo’n vier jaar geleden dat ik het WK allround won (in 2008 in Berlijn, red.). Dat deed me goed, want als klein meisje had ik zelf ook ooit mijn favoriete schaatsers. En de jeugd is de toekomst.”

“Ik heb ook ontzettend veel leuke en lieve reacties gekregen via Twitter, mail, sms, Facebook, kaartjes, wat dan ook, waar veel waardering uit blijkt. Waardoor?” Het blijf even stil, waarna Van Deutekom voorzichtig vervolgt: “Ik ben iemand die er heel hard voor heeft moeten werken, ik was niet het grootste talent. Misschien hebben mensen dat gezien.”

Drive

Dat harde werken, die drive om constant het beste uit jezelf te halen, brachten haar in de periode 2005-2009 grote successen, met als hoogtepunt natuurlijk die dag in Berlijn dat ze de beste van de wereld was.

Maar in het laatste jaar merkte Van Deutekom dat die drive er niet altijd meer was. “En dat was een rare gewaarwording, ik had dat nog niet eerder gehad. Je bent als topsporter geneigd altijd vooruit te kijken, om te streven naar dat ene doel. Maar ik miste net dat laatste beetje, wat ik uiteraard wel bij mijn teamgenoten van Control zag.”

Moeilijk proces

Natuurlijk speelde ook de periode 2009-2010 hierin een rol, toen de toenmalig schaatsster van TVM overtraind raakte en uiteindelijk vertrok naar de ploeg van Jac Orie. “Het was een moeilijk proces om daarvan terug te komen. Ik heb er keihard aan gewerkt samen met de begeleiding.”

En soms ging het heel goed. “Ook dit seizoen heb ik goede dingen gedaan in trainingen. Maar bij hard trainen kreeg ik vaak ook een terugslag. Dan vraag je je af of je lichaam het nog kan opbrengen, voelt het alsof er nog steeds een handrem op zit.”

Twijfel

En daarom kwam er twijfel. In de zomer een keer, en ook in de winter. “Ik ging meer aan de toekomst denken en dat blééf terugkomen”, vertelt Van Deutekom. “Dat was vervelend. Je weet dat je ooit gaat stoppen, maar ik had nooit met mezelf afgesproken wannéér precies.”

Dat bleek 2 maart 2012 te zijn, vlak naar haar mislukte race op de 1500 meter bij de Essent World Cup in Heerenveen. Abrupt, zo leek het voor de gemiddelde schaatsvolger. ‘Een proces’ noemt Van Deutekom het zelf.

“Ik had graag nog de WK afstanden gereden. Maar toen dat niet meer lukte, heb ik snel de knoop doorgehakt. En ja, dat was toen wel een vorm van opluchting.”

Pijn

Natuurlijk deed het afscheid ook pijn. Van Deutekom: “Dat hoort erbij. Mijn carrière, een groot deel van mijn leven, schoot aan mij voorbij. Ik ga het ook missen; Thialf, de sfeer, de kick om daar te schaatsen, het trainen, mijn collega’s, mijn ploegmaten, de trainers en begeleiders, de vrienden en de schaatsbeweging zelf.”

“Topsport is zo’n mooie omgeving om in te leven. Ik heb veel meegemaakt en kan ondanks de tegenslagen heel positief terugkijken.”

Gezondheidspsychologie

Vóóruitkijken is op dit moment echter belangrijker voor de ex-schaatsster. “Ik heb nu de tijd om leuke dingen te doen, om met vrienden af te spreken. En binnenkort ga ik lekker op vakantie, rust pakken en de tijd nemen om te kijken wat ik wil.”

Daarna zal er echter ook gewoon weer brood op de plan moeten komen. Van Deutekom heeft al wel wat ideeën welke richting ze op wil gaan. “Ik heb pedagogiek gestudeerd, maar niet afgemaakt en ik ben vorig jaar begonnen met een studie psychologie. Op dit moment geef ik mijzelf de tijd om mij te oriënteren op het gebied van orthopedagogiek, gezondheidspsychologie en talentontwikkeling binnen de topsport."

“Ik heb ook alvast wat vacatures bekeken, puur om eens te kijken en een functie binnen een zorgcentrum sprak me wel aan. Het lijkt me ook heel interessant om te kijken of je de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte kan verbeteren.”

Marathon

Maar uiteindelijk zal sporten nooit uit het systeem van Van Deutekom verdwijnen. “Misschien ga ik wel wat marathons schaatsen, als dat past bij de andere dingen die ik ga doen. En een marathon lopen lijkt me wel interessant. Doelen stellen blijft belangrijk, als dat de doelen zijn die je echt wilt. Daar wordt een mens gelukkig van.”

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter