Oenema verovert brons op 500 meter

schaatsen.nl 25-03-2012 15:37

HEERENVEEN - Thijsje Oenema heeft de bronzen medaille veroverd op de 500 meter bij de Essent ISU WK Afstanden. Nadat ze een tweede tijd noteerde in de eerste omloop, snelde ze in haar tweede 500 meter naar een derde tijd.

Thijsje Oenema wint brons op de 500 meter | Foto: Margarita Bouma

Thijsje Oenema wint brons op de 500 meter | Foto: Margarita Bouma

Oenema voltooide haar ritten in 38.16 en 38.12. De 23-jarige schaatsster uit Joure mocht door haar uitstekende tijd bij de eerste 500 meter in de laatste rit starten tegen Sang-Hwa Lee.

De Koreaanse was daarin overduidelijk de sterkste. Lee won beide afstanden en greep overtuigend het goud. De wereldkampioene sprint Jing Yu werd tweede na twee omlopen.

Margot Boer vond haar naam terug op de negende plaats (38.47 en 38.60), terwijl Laurine van Riessen slechts als dertiende werd geklasseerd. De Controlschaatsster klokte tijden van 38.89 en 38.55 en kon zodoende niet meedoen om de prijzen.

Oenema begon het seizoen ijzersterk. Bij de KPN NK Afstanden kroonde ze zich tot kampioene op de 500 en 1000 meter. De rest van het seizoen was vervolgens erg wisselvallig. Bij de Essent WK Afstanden piekt ze op het juiste moment.

Het is pas de derde keer in de geschiedenis dat een Nederlandse een bronzen plak verovert op een WK-race 500 meter. Alleen Marianne Timmer (1999) en Annette Gerritsen (2008) gingen Oenema voor. Nog nimmer eindigde een oranje-schaatsster bij een WK hoger dan de derde plek op deze afstand.

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter