Kostner eindelijk de beste van de wereld

schaatsen.nl 01-04-2012 12:50

AMSTERDAM - Ze domineert al jaren het Europese kunstrijden, maar Carolina Kostner was nog nooit de beste van de wereld. Daar bracht de Italiaanse zaterdagavond in Nice verandering in.

Carolina Kostner | Foto: SCS/Thomas Schreyer

Carolina Kostner | Foto: SCS/Thomas Schreyer

De 25-jarige uit Bolzano leverde op de klanken van Mozarts Concerto No. 23 een vlekkeloze vrije kür af, goed voor een persoonlijk record van 128.94. Haar totaal van 189.94 was ruim voldoende om de Russische Alena Leonova (184.28) en de Japanse Akiko Suzuki (180.68) voor te blijven en Italië de eerst WK-titel bij de vrouwen te schenken.

In dezelfde catsuit waarmee Kostner bij de Challenge Cup 2012 drie weken geleden in Den Haag indruk maakte, imponeerde ze het publiek aan de Franse Rivièra met elf perfecte sprongen. Zo vlak bij haar thuisland waren er veel Italiaanse fans op de Acropolis Arena afgekomen, waardoor er na afloop van haar kür een groot rood-wit-groen feest ontstond.

Na de korte kür leidde Leonova nog voor Suzuki en Kostner, maar de Russische landde de drievoudige lutz niet zonder problemen en de Japanse ging na een sprong zelfs onderuit. De Italiaanse kon zo haar concurrentes - mede door pluspunten voor haar gracieuze uitstraling - voorbijgaan in de eindstand.

Zo blij

Kostner is viervoudig Europees kampioene (2007, 2008, 2010, 2012), won al zilver en tweemaal brons bij de wereldkampioenschappen, maar de titel op het hoogste mondiale podium was haar altijd ontglipt, mede omdat de Italiaanse nog wel eens onbegrijpelijke inzinkingen heeft.

Zo viel ze bij de Olympische Spelen van 2006 in eigen land (Turijn) bij vrijwel elke sprong en werd ze slechts negende, terwijl ze vlaggendraagster was geweest bij de openingsceremonie. Vier jaar later in Vancouver ging het met een zestiende plek nog slechter.

Daarom was de vreugde bij Kostner na afloop van haar winnende kür groot: "Ik ben nu al tien jaar schaatsster bij de senioren en vandaag was het eindelijk mijn dag. Ik ben zo, zo, zo blij", zei de Italiaanse. "Om zo dicht bij Turijn te zijn, deed me denken aan de Spelen en ik dacht dat dit mijn kans was om iets goed te maken."

Gedevalueerd

Het deelnemersveld bij de vrouwen was flink gedevalueerd, omdat de nummers één en twee van vorig jaar er niet bij waren. De Japanse Miki Ando schaatste dit seizoen niet, net als de Koreaanse olympisch kampioene Yu-Na Kim.

Voor Kostner maakte dat de titel er niet minder mooi om, twee jaar voor de Spelen in Sotsji. "Ik kan niet omschrijven hoe het voelt om eindelijk mijn droom waar te maken. Ik wist diep in mijn hart dat ik een kans had. Ik heb zo hard getraind en heb een schitterend programma. Mijn hoofddoel was om te laten zien hoeveel ik van kunstrijden houd."

Mannen

Bij de mannen prolongeerde de Canadees Patrick Chan zijn titel.

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter