KNSB wil dubbele 1000m op WK afstanden

schaatsen.nl 20-04-2012 10:58

AMSTERDAM - De KNSB zal bij het komende ISU-congres een voorstel indienen om op afstandswereldkampioenschappen de 1000 meter, net als de 500, twee keer te verrijden. Dat meldt de Volkskrant.

Annette Gerritsen tijdens haar zilveren olympische race

Annette Gerritsen tijdens haar zilveren olympische race

"De voordelen van binnen starten zijn significant. Het is de langere aanloop naar de eerste bocht, het daardoor extra kunnen versnellen en het voordeel van binnen te finishen. Die laatste binnenbocht komt je met je laatste krachten makkelijker door dan de laatste, wijdere en langere buitenbocht", zegt Arie Koops, directeur sport van de KNSB, in de Volkskrant.

Uit onderzoek van Gerard Sierksma blijkt dat dit verschil gemiddeld 0.21 seconden bij de heren en 0.155 bij de dames bedraagt. Daarom zal de KNSB het voorstel indienen op het congres van de ISU dat komende juni in Kuala Lumpur gehouden wordt. Mocht de internationale schaatsunie akkoord gaan met het voorstel dan zal er op de WK afstanden en de Olympische Spelen altijd een dubbele 1000 meter gereden worden.

Een verschil van in die orde van grootte betekent dat niet altijd de sterkste wint, vermoeden Koops en Sierksma. Zo startte Annette Gerritsen bij de Olympische Spelen van Vancouver in de (ongunstige) buitenbaan en kwam slechts 0.02 seconden tekort op Christine Nesbitt die in de binnenbaan startte en goud won.

Deel |

twitter