Leidse shorttrackers timmeren aan de weg

schaatsen.nl Door Marjon Labordus, 31-12-2012 08:00

De ijsclub van deze week is IHC Leiden


In de Schaatsweek organiseerde IHCL een clinic voor wie eens kennis wilde maken met het shorttrack. Bij voorinschrijving was ie al ruim van tevoren volgeboekt en zo stonden zestig enthousiaste mensen op het ijs.

Secretaris, oud shorttracker én trainer Toine v.d. Valk: "Het was lekker druk zo, en toch goed te behappen. En tot onze grote verrassing kwam ook ons oud lid en nationaal kampioen Jan Hoogeveen nog langs met z'n zoontje. Misschien kwam het succes van deze en de vorige clinic van november wel door de medewerking van onze toppers en oud Olympiërs Cees Juffermans en Liesbeth Mau-Asam, maar we vinden dat je het voordeel van deze grote namen en hun ervaring optimaal moet benutten."

De club stond er het afgelopen jaar namelijk niet zo best voor. "We hadden nog dertig leden over, terwijl we eens de grootste shorttrackvereniging van Nederland zijn geweest. Alle toppers kwamen hier vandaan. Maar de muziek was er uit. Bij de World Cup shorttrack in Dordrecht  kwam ik Cees Juffermans en nog een aantal bekenden tegen en met elkaar vonden we dat het zo niet langer kon."

Keerpunt

"We spraken af een keer bij elkaar te komen om er verder over te praten en dat is het keerpunt geweest. Er trad in september een nieuw bestuur aan, waar ik ook deel van uitmaak, en we zijn meteen voortvarend aan de slag gegaan. Mét hulp van toppers als Cees en Liesbeth. En inmiddels hebben we al een honderd procent ledengroei, want we zitten nu boven de zestig. En het streven is om dat in 2013 nogmaals te verdubbelen."

De Leidse club traint in de plaatselijke ijshal met een 200 meter langebaan met daarbinnen een ijshockeyring. "Er zijn plannen om het complex te renoveren maar nu is de baan echter net niet groot genoeg om er nationale competitiewedstrijden op te kunnen organiseren. Dat is jammer, maar gelukkig kunnen we er welk elk jaar - in maart – wel ons pupillentoernooi om de Arie Ravensbergen Bokaal houden. Dat doen we nu al zo'n dertig keer en de club staat er om bekend. Het toernooi is zo genoemd omdat Ravensbergen één van de oprichters van de club was."

Aansteken

De clinic van afgelopen week gaat de club zeker nog meer leden opleveren. "Op het ijs steekt iedereen elkaar, qua enthousiasme, aan en dat is mooi om te zien. Terwijl het gezelschap toch zeer gemengd was: er was jeugd vanaf acht jaar maar ook iemand van boven de zestig. En op drie shorttrackers na waren het allemaal langebaan schaatsers. Maar onze ervaring is… als je eenmaal het shorttrack hebt geprobeerd, ben je er al van overtuigd hoe leuk het is. En omdat helaas niet alles binnen zestig minuten te leren is, bieden we deze mensen aan nog vier keer mee te trainen voor 25 euro. En wie dat doet… is helemaal verkocht!"

Inmiddels kunnen de leden allemaal rekenen op professionele begeleiding. "Al onze trainers hebben World Cups gereden en die ervaring is natuurlijk een groot voordeel. Al staat het plezier wel voorop. We willen niet alleen talenten afleveren maar ook dat onze leden het leuk hebben met elkaar en als een soort grote familie met elkaar omgaan. Als vereniging willen we dan ook actief zijn op zoveel mogelijk fronten. We zoeken bijvoorbeeld samenwerking met langebaan verenigingen. Want de club weer gezond en groter maken is één ding. Omdat zo te houden moet je er aan blijven werken."

Clubpaspoort

Naam club: Indoor Hardrij Club Leiden (IHCL).
Gevestigd in
: Leiden.
Bestaat sinds
: 1978.
Aantal leden
: 65.
Jongste lid
: Pom Straathof,  5 jaar (de dochter van Jeroen Straafhof).
Oudste lid
: Joost Wösten, 63 jaar.
Bijzonder(e) lid/leden
: Arie Ravensbergen, Gijs Broere, Cees Boer, Joop Wolvers, Wil den Elzen, Dorus Borst, Kees Borst, Wim Borst, Piet Broekhuizen, Erik Duyvelshoff, Ellen v.d. Geest, Fabiola en Priscilla Ernst, Frits, Gert en Jan Hoogeveen, Gé Hoogeveen, Harold Janssen, Lard, Marcel en Walter Kocken, Wils van Leyden, Edwin Chaudron, Gerard Marcusse, Ingrid Marcusse, Rob Lijtsman, Joëlle van Koetsveld, Rinse v.d. Ouwelen, Rob en Mascha Onderwater, Anja, Arnold en Bram v.d. Poel, Jan de Ridder, Peter en Aad v.d. Velde, Marja, Dick en Hans Schipper, Jeroen Straathof, Richard Suyten, Charles en Michel Veldhoven, Alexander, Mark, Simone en Monique Velzeboer, Vincent, Claudia en Joop Wolvers, Nicoline Ravensbergen, Melanie en Maureen de Lange, Joost Juffermans, Martijn van Es, Cees Juffermans, Liesbeth Mau-Asam en Anouk Zoutendijk: allemaal oud leden die op zeer hoog niveau hebben geschaatst.
Topper in de gelederen
: Koen Slootweg: Nederlands Kampioen Junioren C 2012.
Accommodatie
: Schaatshal Leiden. We hebben alleen geen eigen clubhuis. Maar dankzij een  goede samenwerking stelt Schaats Trainings Groep Voorschoten (STGV) regelmatig hun mooie clubhuis ter beschikking.
Website
: www.ihcl.nl.
Emailadres
: ihcleiden@gmail.com.
Twitter
: https://twitter.com/IHCLshorttrack.
Facebook
: https://www.facebook.com/IndoorHardrijClubLeiden.
Clubblad
: IHCL deelt alle info via social media als Twitter en Facebook.
Verenigingsmotto
: gezelligheid staat bovenaan. IHCL wil vooral een “vereniging” zijn, maar wie topsport wil beoefenen kan dit bij IHCL in een familiaire omgeving en is daarvoor bij de juiste shorttrack vereniging.
Feestelijkheden
: binnenkort een grote IHCL Reünie (nog geen datum bekend, maar we vragen oud leden om Facebook en Twitter in de gaten te houden zodat we iedereen kunnen begroeten tijdens deze mooie dag/avond. Tevens heeft IHCL jaarlijks het Arie Ravensbergen toernooi: het afsluitende landelijke pupillen tournooi.
We willen in de toekomst graag
: verder samenwerking met langebaan verenigingen en de schaatssport in de Leidse regio weer net zo groot maken als voorheen.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat
: IHCL een zeer toegankelijke club is, die zowel gezelligheid als kwaliteit weet te bieden. Leeftijd speelt geen rol: je bent immers nooit te oud om te beginnen met shorttrack. Binnen IHCL bevinden zich grote namen uit de shorttrackhistorie die met alle plezier hun ervaring, kennis en kunde delen met al onze leden. Het begleidende team straalt hun plezier uit naar de leden waardoor het zo leuk is om lid van IHCL te zijn. 
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen
: samenwerking is de sleutel tot succes voor een gezonde vereniging. Betrek de leden bij de vereniging en wissel ervaringen uit met andere verenigingen. Maar vergeet niet dat plezier het belangrijkste aspect van sporten is en moet blijven.

Deel |

twitter