Na brons volgt goud voor Schouten

schaatsen.nl 02-03-2014 19:20

Irene Schouten heeft in het Olympisch Stadion in Amsterdam het KPN NK Mass start voor dames gewonnen.

Irene Schouten wint goud op de massastart | Foto: Neeke Smit

Irene Schouten wint goud op de massastart | Foto: Neeke Smit

De rijdster van Project 2018 had eerder op zondag brons gewonnen bij het KPN NK Allround op de Coolste Baan van Nederland, maar toonde enkele uren later op dezelfde baan nogmaals aan over buitengewoon goede benen te beschikken. Mariska Huisman moest genoegen nemen met de tweede plaats en Janneke Ensing werd derde.

Tot de laatste ronde voor het einde reden Imke Vormeer en Birgit Witte samen aan de leiding. In de laatste ronde werden zij echter bijgehaald door het grote peloton en volgde er een eindsprint. In die sprint toonde Schouten zich de sterkste van het peloton.

De omstandigheden werkten in het voordeel van de rijdster van Project 2018, zo gaf ze aan. "Veel rijdsters zeggen van tevoren: zo'n buitenbaan is oneerlijk met wind en slecht ijs. Ik dacht eerlijk gezegd van tevoren: yes! Ik weet hoe ik daarmee om moet gaan, omdat ik er bij inline-skaten ook vaak mee te maken heb gehad."

De prestatie van Schouten was des te knapper, gezien haar inspanningen eerder op de dag bij het NK sprint. "Ik was er eigenlijk niet helemaal bij met m'n hoofd. Ik had al een 1500 en een 5000 meter van de langebaan in m'n benen, maar ik heb het in me om daar mee om te gaan."

Decor

Zodoende kroonde Schouten zich na een succesvolle middag en passant ook nog even tot Nederlands kampioene mass start, zij het in een minder sfeervol decor dan bij de langebaanwedstrijden. Veel toeschouwers hadden het Olympisch Stadion al verlaten. "Het was wel jammer dat bijna iedereen al weg was", vond ook Schouten.

Aanvankelijk stond het KPN NK Mass start gepland tijdens de KNSB Schaatsweek. De wedstrijd zou verreden worden op 30 december, maar na het overlijden van marathonschaatser en inline-skater Sjoerd Huisman werd besloten de wedstrijd in Thialf af te gelasten.

Video

 

 

Lees alles over het KPN NK Allround en Sprint en KPN NK Mass start op onze speciale NK-pagina.

Deel |

gerelateerd nieuws

twitter