Voor het eerst in de historie wordt er een Elfstedencongres georganiseerd. Wat houdt zo’n congres precies in?
"Voor alle marathon- en langebaanschaatsers is het een unieke kans om een stukje ervaring op te doen. Nu er weer getraind wordt in Leeuwarden door de selectieploegen merk je dat het gaat leven. Elk onderwerp en thema dat we gaan behandelen, is gewoon goed. Het wordt ook goed belicht door de mensen. Zo hebben we onder meer Jan Maarten Heideman, een ervaringsdeskundige op kunst- en natuurijs. Hij weet veel van het materiaal en is voorloper van de nieuwe ontwikkelingen. Ook zal Prof. dr. Fred Brouns een workshop geven. Hij weet veel over sportvoeding en wetenschap en is bovendien een echte schaatsliefhebber. Verder zijn er onder meer workshops van Casper Helling, Bram Smallenbroek en Jeroen Otter."

Kun je je inschrijven voor alle workshops?
"Je mag er drie kiezen. We beginnen met een algemene opening, dan komt de eerste ronde gevolgd door de lunch, dan nog twee rondes en we eindigen met een forum waar iedereen aan mag deelnemen. Dit wordt een discussie over de toekomst van het marathonschaatsen. Onder andere de laatste Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent zal in dit forum plaatsnemen. Na dit forum wordt er nog een koppelkoers gereden."

Waarom heb jij dit congres georganiseerd?
"We doen het voor de schaatssport in het algemeen en een klein beetje voor het marathonschaatsen in het bijzonder. Dat heeft echt een impuls nodig. Het is schrikbarend als je ziet dat er steeds minder deelnemers zijn vergeleken met 15 jaar geleden. We hebben natuurlijk al heel wat jaren geen echt natuurijs meer gehad. Als dat er wel is, worden sponsoren ook weer enthousiaster. De marathonrijders moeten de sport zien te verkopen, dat proberen we ook door middel van dit congres. Zo is er een Meet & Greet met de oude en nieuwe lichting. We hopen zo dat de oude rijders de jongere rijders kennis bij kunnen brengen."

Wat hopen jullie met dit congres te bereiken?
"Het schaatsen in het algemeen promoten. Er is zoveel kennis voor handen. Het is belangrijk dat die kennis gebundeld wordt en gedeeld wordt met elkaar. Dan kan iedereen zijn voordeel er meedoen. Zowel de rijders, coaches als andere betrokkenen."

Jeroen Otter geeft 16 september ook een workshop. Wat hebben shorttrack en marathon gemeen?
"Het is weliswaar een heel andere discipline, maar voor shorttrack moet je ook duurvermogen hebben. Zeker voor de langere afstanden. Je moet snel kunnen accelereren en de bochtentechniek is vaak fabelachtig. Jeroen Otter zal zijn rijders enthousiast maken voor dit congres. Ook op het gebied van voeding is het interessant voor ze."

Wat gaat er gerealiseerd worden na afloop van het congres?
"Uiteindelijk gaat het erom dat mensen een spiegel voorhouden: hoe hou je het schaatsen en het marathonschaatsen in het bijzonder levendig de komende jaren?  Hoe kunnen we daarop inspelen? We moeten oplossingsgericht proberen te denken. Misschien kunnen we zelfs wel een verdiepingsslag maken. Het kan ook zo zijn dat de sectie marathon met deze gegevens aan de slag kan, bijvoorbeeld hoe het organisatorisch beter te verkopen is. Ik hoop in ieder geval dat er een goed programma komt en een stukje enthousiasme. En het mooiste zou zijn als dit congres een of twee keer in het jaar gehouden wordt."

Waarom moet iedereen 16 september aanwezig zijn?
"Het is een uniek congres. Als je de namen en onderwerpen ziet, dan denk ik: verdorie, als jij een echte liefhebber bent, mag je hier niet ontbreken. Anders mis je gewoon wat. Dan krijg je later van een ander te horen: ‘Wat ik nou toch heb gehoord en gezien’.."

Tot slot, hoe kun je je inschrijven?
"Mensen kunnen zich aanmelden via marathonschaatser.nl. Dat kan ongeveer tot een week van tevoren."