De grootste verandering komt de jongste schaatsers ten goede: vanaf nu staat de tocht ook open voor deelnemers van zestien en zeventien jaar oud, terwijl de leeftijdsgrens eerder op achttien jaar lag. Toch werden die regels voorheen weleens gebroken, door bijvoorbeeld valse inschrijvingen. Dat zal met het nieuwe inschrijfsysteem niet meer mogelijk zijn.

Ook werd de mogelijke komst van een gloednieuwe finishboog besproken, die op de finishplek bij de Bonkevaart moet komen te staan. Vijf ideeën werden ingestuurd voor het kunstwerk, en gekozen werd voor de vorm van een half Elfstedenkruisje dat 's nachts verlicht moet worden. Een vergunning voor het gevaarte is er echt nog niet. 

Vrouwenprijs
Ook liet het bestuur weten dat voor de vrouw die als eerste finisht een zilveren armband klaarligt. Die prijs wordt aangeboden door de nabestaanden van Janne Rinske van der Weg; de allereerste vrouw die de Elfstedentocht in 1917 uitreed.

Foto: Willem Hut


Ingezonden onderwerpen
Verder werden in Leeuwarden nog wat ingezonden onderwerpen doorgesproken. Een klein protest tegen stempelen, dat door remmen voor botte schaatsen zou zorgen, werd begripvol afgewezen. De helmplicht werd opnieuw besproken én de aanwezigheid van 700 meter aan bankjes op het ijs. Of je als deelnemer zelf invloed hebt op je starttijd, zodat je met bekenden op pad kan gaan én of Friesland de aanloop vanuit heel Nederland wel aankan als er een Elfstedentocht voor de deur staat. 

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.