Een beetje familie
“Ik ben er tijdens het WK shorttrack in Ahoy helaas niet bij, maar ik volg het zeker via het scherm. Ik kom dan wel uit het langebaanschaatsen, maar shorttrackers zijn toch een beetje familie. Suzanne Schulting komt bij ons uit Friesland, Sjinkie Knegt sprak ik kortgeleden nog even over het WK. En ik ken natuurlijk veel shorttrackers uit de tijd dat ik chef de mission was bij de Winterspelen in Vancouver.”
Schaatsen in de grote stad
“Mooie gasten. Prachtige sport. En heel bijzonder dat het WK in Ahoy wordt gehouden, een totaal andere omgeving dan Thialf. Je brengt als het ware de schaatssport naar de grote stad. Maar wat een operatie. Zorg maar even voor de juiste omstandigheden in een omgeving waar normaal gesproken hele andere evenementen plaatsvinden. Alleen al die toeschouwers. Hun aanwezigheid heeft echt z’n weerslag op zij die de sportprestaties moeten leveren. Denk aan de luchtvochtigheid en de haltemperatuur.”
Dansen of harken?
“Voor de gevolgen van de omstandigheden op de sport heb ik als coach altijd veel feeling gehad. Ik was er echt mee bezig. Nog altijd als ik een schaatshal binnenstap, let ik eerst op de temperatuur, de vochtigheid en de luchtdruk. Maar de meeste informatie haal je toch van de schaatsers zelf. Is het dansen of harken?”
Taai ijs
“Tijdens wedstrijden maakte ik altijd een praatje met de ijsmeester. Dan vroeg ik over de vriesmachine en wat de vriestemperatuur was. IJs moet taai zijn voor sprinters, bij een temperatuur van min zes tot min zeven. Te koud ijs is te hard. Dan breekt het weg. Maar te zacht is ook niet goed. Je schaats zakt te diep in het ijs. De weerstand neemt toe. Ongeveer een kwart van de weerstand van een schaatser komt van het ijs.”
Gieteren in de bocht
“Ik ben benieuwd hoe groot het vermogen van de ijsbaan in Ahoy is. Wat gebeurt er tijdens het schaatsen? Wat als je er sprintijs neerlegt van min zes graden? Bij shorttrack is het belangrijk om zo grip te hebben in de bochten. Dan loop je constant rond met gieters vol water waarmee de bochten worden bijgevuld. Maar dan wordt de toplaag op een gegeven moment min vijf. Dus moet je onder die toplaag meer kou maken. En die kou moet je zo snel mogelijk naar de bovenlaag krijgen. Doe je dat niet dan wordt de toplaag te zacht.”
“Gelukkig zit bondscoach Jeroen Otter er namens de Nederlandse ploeg bovenop tijdens het WK. Ik denk dat hij ijs verwacht dat min 6,5 graad is, maar niet warmer. Anders wordt het net als tijdens de Olympische Spelen van Sotsji en daar sprak hij toen over Italiaans ijssalonijs. Softijs. Veel te zacht. Dat bepaalt wel je tactiek. Gaat Sjinkie van kiet af aan weg of ligt hij heel lang op de loer om op het juiste moment toe te kunnen slaan? Een mooi spel. Ik zie uit naar hele mooie prestaties op perfect ijs. Ik verwacht er veel van.”
Lees ook deel 1 van deze serie: Sjinkie Knegt in gesprek met het ijs
Dit artikel is mogelijk gemaakt door Ice-World, supplier van de ijsbaan van het KPN WK Shorttrack in Ahoy. Join the ice experience op www.ice-world.com