Inline-skaten

Goud Nederlandse dames op aflossing

schaatsen.nl Door Karin Verhoef, 05-08-2011 20:49

ZWOLLE - Eindelijk goud op de aflossingskoers voor de Nederlandse vrouwen. Na verscheidene zilveren en bronzen plakken in andere jaren slaagden Manon Kamminga, Elma de Vries en Bianca Roosenboom er vanavond op het EK in iedereen te verslaan op de 5 km op de weg. Manon Kamminga besliste de strijd in een bloedstollende eindsprint tegen de Duitse Jana Gegner.

Manon Kamminga wint nipt in de eindsprint van Jana Gegner

“Hier hebben we zo lang op gewacht. Het was echt teamwork, en nu is het eindelijk gelukt,” zei Elma de Vries. Manon Kamminga ging in derde positie de laatste ronde van 550 meter in. Ze slaagde erin op te schuiven naar voren, waarna een lange zij-aan-zij-eindsprint volgde met de Duitse sprintster Gegner.

“Dit was ook om Bianca iets terug te geven voor haar bijdrage aan mijn gouden medaille op de 1000 meter,” aldus Manon Kamminga. Voor de 19-jarige Haulerwijkse was het de tweede gouden plak dit toernooi, voor Elma de Vries en Bianca Roosenboom de eerste. Voor Roosenboom was het ook haar eerste goud bij de senioren.

Zowel Roosenboom als De Vries slaagden er een paar keer in een gaatje te slaan met de concurrentie, maar werden even zo vaak teruggepakt en zaten dan weer in tweede, derde of vierde positie. De Vries: “Ik zat met hele snelle meiden in de ronde, het lukte niet echt om weg te komen.” Roosenboom: “Het was de bedoeling de anderen moe te maken, zodat het in de finale voor Manon wat makkelijker zou zijn." Het brons ging naar de Italiaanse ploeg.

In dezelfde samenstelling veroverde de Nederlandse vrouwenploeg afgelopen jaar brons op het WK. Verder behaalden de vrouwen al driemaal zilver op de aflossing op de weg op het EK, vorig jaar met Elma de Vries, Bianca Roosenboom en Manon Kamminga, het jaar daarvoor met Anniek ter Haar in plaats van Kamminga.

Teleurstelling bij heren

Bij de mannen lag Nederland rondenlang goed op koers en voerde diverse keren het veld aan, maar dat resulteerde niet in een medaille. De Belg Bart Swings leverde weer eens een kunststuk door in de laatste ronde vanuit vijfde positie op onnavolgbare wijze de eindsprint te winnen, nadat hij eerst om de concurrentie heen moest manoeuvreren. Met broer Maarten en Ferre Spruyt behaalde Swings zijn zesde gouden medaille. Frankrijk (Guyader/Fernandez/Lepine) werd tweede, Italië derde.

De Nederlanders legden eerder deze week op de aflossingskoers op de piste beslag op zilver met Michel Mulder, Koen Verweij en Crispijn Ariëns. De laatste aflossingsmedaille van de Nederlandse mannen op de weg dateert van 2006, brons op de weg met Karlo Timmerman, Michel Mulder en Mark Horsten. Het jaar daarvoor was er zilver met Ronald Mulder, Sjoerd Huisman en Mark Horsten.

Bij junioren geen medailles voor Nederland

Bij de A-junioren werden de jongens vierde (Ruurd Dijkstra/Wim Dillen/Lars Scheenstra) en de meisjes zesde (Lisanne Buurman/Stefanie Bunte/Sharon Hendriks). De Belgische jongens wonnen goud met Jore van den Berghe, Tim Sibiet en Siemen Tas.

Morgen wordt het EK besloten met de marathon in het centrum van Zwolle, waar Ingmar Berga zijn Europese titel verdedigt. De Nederlanders verschijnen met grote ploegen aan het vertrek. Start en finish vinden plaats in het Ter Pelkwijkpark. Het parcours voert onder meer via de Wilhelminasingel, Groot Wezenland, Luttenbergstraat, Wipstrikkerallee, Brink, Diezerkade en Kerkstraat. De A-junioren meisjes starten om 14.00 uur, de A-junioren jongens om 15.30 uur, de vrouwen om 17.00 en de mannen om 19.30 uur.

Uitslagen:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten/uitslagen

Website EK:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten

Livestream:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten/live

Deel |

gerelateerd nieuws