Inline-skaten

Armée bezorgt België opnieuw succes

schaatsen.nl Door Karin Verhoef, 06-08-2011 18:42

ZWOLLE - De Belgische Nele Armée heeft goud veroverd op de marathon bij de dames. De zilveren en de bronzen plak waren voor de Duitse rijdsters Sabine Berg en Jana Gegner. Voor Nederland was er geen succes.

 

Mariska Huisman eindigde als beste Nederlandse op de zesde plaats. Elma de Vries, in het verleden tweede en twee keer derde op het EK marathon, werd negende, Manon Kamminga twaalfde. De Vries plaatste in de voorlaatste omloop van 3 km een alles-of-niets-aanval. Ze leek het te gaan redden, maar Duitsland ging in de achtervolging en de Meppelse werd weer teruggepakt.

Huisman demarreerde bij het ingaan van de laatste ronde, en daarna De Vries nog een keer. De Belgische vrouwen, met slechts drie in koers, speelden Nele Armée uit, die alleen aan de streep kwam. Hilde Goovaerts, vaste klant in het Nederlandse wedstrijdcircuit en voormalig Europees en wereldkampioene, stopte samen met Jessica Gaudesaboos af toen Armée haar coup plaatste.

Niemand nam initiatief

“We hadden de koers in het begin harder moeten maken,” meende Elma de Vries. “Iedereen zat steeds maar naar ons te kijken. Als je iets probeerde en omkeek zaten er altijd een Duitse, Belgische, Franse en Spaanse op je rug. Niemand wilde initiatief nemen, alleen de Fransen hebben een paar keer gedemarreerd.

Huisman heeft het geprobeerd, Manon Kamminga, Anniek ter Haar, maar niemand kwam weg. We hadden ook de pech dat zowel Manon als Yvonne Spigt twee keer zijn gevallen.” Kamminga en Spigt gingen onderuit omdat het asfalt en de klinkers nog nat waren van eerder gevallen regen. Kamminga kwam wel weer terug bij de leidende groep van ongeveer twaalf vrouwen.

Comeback Armée

Gisteravond behaalde de Nederlandse vrouwenploeg goud op de 5 km aflossingskoers op de weg met De Vries, Kamminga en Bianca Roosenboom.

Winnares Nele Armée, 23 jaar, heeft een paar jaar niet aan wedstrijdsport gedaan vanwege haar werk en opleiding tot politieagente. Vorig jaar en dit jaar reed ze weer enkele skatewedstrijden in Nederland. Verder reed ze dit seizoen een paar Europa Cup-wedstrijden. Als junior reed ze alles aan flarden en werd ze een paar keer Europees kampioen. “Het is prachtig als je zo’n comeback kunt maken,” aldus de dolgelukkige Vlaamse, die ook haar geluk op de schaats wil gaan beproeven.

Uitslagen:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten/uitslagen

Website EK:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten

Livestream:

http://schaatsen.nl/ek-inline-skaten/live

Deel |

gerelateerd nieuws