Inline-skaten

Elfstedentocht van het inline-skaten

KNSB 08-08-2011 16:27

HOOGLAND - Op 20 augustus vindt in het Friese Hallum voor de 24e keer de Bartlehiemtocht plaats. Een evenement dat de 'Elfstedentocht van het inline-skaten' wordt genoemd vanwege de uitzonderlijk lange afstand van 100 kilometer en de prachtige route door het Friese landschap.


Tegenwoordig is deze wedstrijd, met ondersteuning van hoofdsponsor KPN die samen met de KNSB probeert een grote inhaalslag in de professionalisering van het inline-skaten te maken, voor de A-rijders ook een Open Nederlands Kampioenschap.

Maar niet alleen een peloton aan nationale en internationale toppers op wieltjes doet het dorp van nog geen 3.000 inwoners aan, ook toerrijders kunnen een afstand tot 60 kilometer afleggen. Een unieke combinatie van top- en breedtesport op hetzelfde historische evenement.

Snelheid tekort

In Hallum staat Douwe de Vries als thuisrijder aan de start. Voor De Vries is het marathonschaatsen belangrijker, maar de Bartlehiemtocht met de start in zijn geboorteplaats laat hij zich niet ontgaan: “Ik probeer elk jaar wel in Hallum te starten, mijn ouders wonen aan het parcours”, licht hij zijn nauwe band met de tocht toe. “Vaak lig ik vroeg in de wedstrijd eruit, ik heb skeeleren nooit echt als wedstrijdsport gedaan. Conditie heb ik wel, maar ik kom vaak snelheid tekort.”

Bij de B-rijders won De Vries de tocht al eens. Waarom juist meedoen aan deze wedstrijd? “Skatewedstrijden zijn normaal net ‘rondjes om de kerk’, maar dit is echt een klassieker. Heeft een lange historie, en mensen kijken daar steeds weer naar uit. Het is een buitengewoon zware koers. De wedstrijd is de langste – 100 kilometer – en er zijn altijd zware omstandigheden. Wind, klinkers, dat is leuk want je kunt ook makkelijker meekomen puur ‘op conditie’.” Desondanks noemt De Vries de Bartlehiemtocht ‘ongelooflijk zwaar’: “Als ik niet in Hallum was geboren, weet ik niet of ik elk jaar had meegedaan hoor”, lacht hij.

Geweldig

Ook Maria Sterk zal in Hallum weer van start gaan. Geboren in Ferwert, maar woonachtig in Hallum, wil ook zij haar ‘thuiswedstrijd’ niet missen. Vorig jaar werd ze derde, maar: "ik ga zonder enige verwachting de wedstrijd in. Natuurlijk wil je graag winnen in je eigen woonplaats, maar dan zou ik me echt meer op het skaten moeten focussen."

"Voor mij staat alles toch vooral in het teken van het winterseizoen. Maar het is geweldig om in mijn eigen dorp te rijden, en dan die 60 kilometer, de langste en zwaarste wedstrijd van het seizoen." Ook voor het publiek voorspelt Sterk een mooie wedstrijd: "Het is een enorm spektakel om te zien, de strijd van de rijders tegen de elementen, de wind en de zware ondergrond. En de sfeer is fantastisch om mee te maken."

Kortom, het belooft afzien te worden voor de deelnemers, en dat maakt niet alleen de voldoening voor de winnaar groter, maar ook de beleving voor het publiek alleen maar meer bijzonder. Ook de toerrijders zullen het niet makkelijk krijgen, maar de tocht uitrijden is het meer dan waard, beamen vele inline-skaters die de tocht in het verleden hebben volbracht.

Inschrijven

Inschrijving voor de toertocht kan op de dag zelf vanaf 12.00u in 'It Trefpunt' in Hallum. Voorinschrijven is niet mogelijk. U kunt kiezen uit een afstand van 15, 30 of 60 kilometer. Om 14:00 is de start in Hallum, de finish is rond 17:00. Ook aan de jongste inline-skaters van Nederland is gedacht; om 10:30 start de kids-elfstedentocht. In de gemeente Ferwerderadiel werden in juni en juli al inline-skateclinics gehouden voor de jeugd uit de omgeving. Hou voor meer informatie over de gebeurtenissen in Hallum ook schaatsen.nl in de gaten.

Deel |

gerelateerd nieuws