Kunstrijden

Manouk Gijsman weer terug aan kop

schaatsen.nl Door Karen Venhuizen, 27-11-2011 12:00

DORDRECHT - De kaarten voor het Open Nederlands Kampioenschap, half december in Tilburg, zijn nog niet geschud. Zaterdag 26 november vond de derde, en laatste, selectiewedstrijd voor het kampioenschap plaats in Dordrecht. Voor velen was het de laatste kans om alsnog een plek voor de finale te bemachtigen.

Manouk Gijsman

Manouk Gijsman

De categorie senioren dames kende dit keer een bekende winnares: Manouk Gijsman, Nederlands kampioene 2009 en 2010. Sinds twee weken is ze weer terug bij haar oude coach, Zsolt Kerekes. Ze liet een mooie drievoudig salchow en drievoudig rittberger zien, maar kwam volgens NTC-coordinator Willy van Veen conditioneel nog wel te kort om de goede lijn ook in het tweede deel van haar programma door te trekken.

De tweede plaats was met 67.46 punten, verrassend voor Larissa van der Linden, die zichzelf dit keer goed onder controle had. De twee drievoudige salchows die ze deed, waren als uit een boekje en ook de dubbel axel lukte. De regerend Nederlands kampioene, Joyce den Hollander, had haar dag niet in technisch opzicht. “Ondanks dat, bleef het tweede cijfer overeind. Dat heeft de jury goed kunnen loskoppelen,” vertelt Van Veen. Den Hollander eindigde als derde met 61.72 punten.

Heren senioren

Ook bij de heren senioren was het spannend en belooft het ook zeker spannend te worden op het NK over drie weken. Dit keer trok voor het eerst Florian Gostelie aan het langste eind en verwees regerend Nederlands kampioen Boyito Mulder daarmee naar de tweede plaats. Beide heren boksten tegen elkaar op door voor een moeilijk programma te gaan.

Gostelie leek in eerste instantie zijn drievoudige lutz te landen, maar stond toch te scherp op zijn kant, waardoor een val onvermijdelijk was. Hij liet zich niet uit het veld slaan en deed vervolgens twee keurige drievoudige spots, nog een drievoudige salchow en een dubbel axel. Met zijn score van 83.72 punten bleef hij Mulder’s score van 81.77 net voor. Mulder worstelde met de drievoudige lutz, viel de eerste, maar wist de tweede toch veilig te stellen. Hij vervolgde zijn programma met nog een aantal goed uitgevoerde drievoudige sprongen.

Dames junioren

Bij de junioren dames was er een verrassende winnares: Niki Wories. Ze reed een leuke nieuwe kür waarin ze volgens Van Veen nog verder kan groeien. Met een technisch bijna foutloos parcours van dubbele sprongen, sprokkelde ze 66.27 punten bij elkaar.

Ook Eva Dessing pakte op die manier haar 56.71 punten in een verder nette kür. De derde plaats was met 61.67 punten voor Mila Morelissen, die technisch voor een moeilijker, juniorenwaardiger, programma ging maar daarin toch fouten maakte. Ook de winnares van de eerste twee selectiewedstrijden, Kim Bell, maakte veel fouten, waardoor ze dit keer niet verder kwam dan de vierde plaats. Thomas Kennes won als enige heer zijn categorie. “Hij reed een keurige Thomas-kür, zoals we die kennen. De sprongen waren helaas niet allemaal even zuiver,” aldus Van Veen.

Voor het eerst ijsdanspaar

Voor het eerst dit seizoen verscheen er bij de selectiewedstrijd een ijsdanspaar op het ijs. Auvikki de Boon en haar Amerikaanse partner Taylor White hadden zich vorig jaar al bij de Nederlandse kampioenschappen in een demonstratie voorgesteld aan het Nederlandse publiek, maar lieten zich nu voor het eerst in een wedstrijd zien.

De selectiecriteria voor het Nederlands kampioenschap schrijven voor dat deelnemers minstens twee selectiewedstrijden rijden om voor deelname aan het ONK in aanmerking te komen. Het Unit Bestuur Kunstrijden beraadt zich nog over een eventuele dispensatie voor het enige ijsdanspaar.

De synchroonteams deden het erg leuk. Ze reden voor de eerste keer deze kür en hoewel ze kritisch op hun eigen optreden waren, mochten ze volgens coach Angelique Visser tevreden zijn met wat ze hadden laten zien.

Novice meisjes

De Novice meisjes werd, net zoals de eerste twee wedstrijden, gewonnen door Janne van den Biggelaar. Met veel vaart voerde ze alle technische elementen uit en scoorde daarmee 51.82 punten. Het gat met de nummer twee, Shanne Mast (43.05), was daarmee aanzienlijk. Mast verbeterde daarmee nipt de score van Daisy Vreenegoor (42.59), die derde werd.

Michel Tsiba verraste bij de Novice jongens. Niet door zijn eerste plaats, hij is de enige in zijn categorie, maar door de dubbel axel die hij sprong. Die had hij nog niet eerder laten zien en toonde daarmee de progressie die hij boekt. Zoals vaak blijkt in de praktijk, sluipen er bij het invoeren van dubbele axels of drievoudige sprongen in de kür, vaak foutjes in de rest van het programma en dit was ook nu bij Tsiba het geval.

Bij de meisjes Debs was er dezelfde uitslag als in de vorige lange kür-selectiewedstrijd. Kyarha van Tiel (37.63 punten) behaalde de eerste plaats, de tweede plaats was voor Lena Slagter (34.22 punten), de derde plaats voor Daya Aerts (31.22 punten). Louis Dzjanchangirov was de enige jongen en scoorde 24.76 punten.

Deel |

gerelateerd nieuws

kaartverkoop