Langebaan

Friesland kiest voor nieuw Thialf

schaatsen.nl 14-12-2011 08:30

AMSTERDAM - Het huidige Thialf wordt afgebroken en moet plaatsmaken voor een nieuw modern ijsstation, die naast het stadion van SC Heerenveen zal worden gebouwd. Dat is althans het voornemen van het college van Gedeputeerde Staten van Friesland, zo bleek gisteren tijdens een belegde vergadering.


De provincie neemt een advies over van de stuurgroep Nieuw Thialf, die de afgelopen maanden enkele plannen uitwerkte om tot een oplossing te komen voor het verouderde Thialf, zo bericht De Telegraaf. Opties als 'nieuwbouw op de huidige locatie' en 'renovatie van het huidige Thialf' haalden het niet. De provincie zal de plannen nu voorleggen aan de Raad van State.

Ireen Wüst liet eerder al tegenover Schaatsen.nl weten dat Thialf aan vervanging toe is. "Dat is geen verwend schaatsgedrag, maar de realiteit. Willen we over vier, tien of twintig jaar nog steeds kunnen concurreren en winnen, dan moeten we daar nu in investeren."

Schippers

Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zei twee weken geleden dat een nieuwe Nederlandse overdekte ijsbaan niet per se in Friesland hoeft komen te staan.

"Friesland is de schaatsprovincie van Nederland, maar als een andere regio met een beter plan komt, zou het toch raar zijn als ik zeg: dat kan niet, het moet in Friesland.”

Honderd miljoen euro

De nieuwbouw kost volgens de stuurgroep maximaal honderd miljoen euro. Verwacht wordt dat de private sector voor twintig procent bijdraagt, het resterende deel zal moeten worden betaald door de gemeente, de provincie en de overheid.

De voorzitter van de stuurgroep Nieuw Thialf, voormalig Aegon-topman Johan van der Werf, stelde vorige maand tijdens een bijeenkomst nog te streven naar de snelste en groenste laaglandbaan ter wereld. "We moeten de beste faciliteiten hebben voor sporters, klanten en sponsoren." Van der Werf sprak bij die gelegenheid tevens de verwachting uit dat een nieuw Thialf er al in 2015 moet kunnen staan.

Deel |

gerelateerd nieuws

#langebaan