Marathon

Timmerman profiteert volop

schaatsen.nl Door Eric Korver, 04-12-2010 23:28

ENSCHEDE - Dat Karlo Timmerman in vorm is, was al bekend. Donderdag zegevierde de sprinter van SOS Kinderdorpen al op het natuurijs van Veenoord, vrijdag deed hij dat in Haaksbergen. Een dag later completeerde Timmerman een opmerkelijk trio, en profiteerde daarmee volop van de afwezigheid van Jorrit Bergsma en Rob Hadders.

 

Dat laatste gegeven was voor Timmerman zelf wellicht nog het voornaamste. Niet voor niets bestempelde hij al vooraf de wedstrijd in Enschede als wellicht een van de belangrijkste in dit seizoen. "Als ik het klassement wil winnen, kan ik hier een belangrijke basis leggen", wist hij.

Na zijn winnende sprint kon Timmerman daarom enkel tevreden terugkijken. Hij pakte én veel punten in de tussensprints én pakte de volle buit in de finale. Veel meer had hij op deze dag eigenlijk niet kunnen doen. "Ach", zei hij lachend, "het hadden misschien nog wat meer punten kunnen zijn, maar eigenlijk heb ik geen klagen."

Op het ijs van de fraaie ijsbaan Twente toverde het peloton opnieuw het publiek een behoorlijke wedstrijd voor. Veel ontsnappingen in een vroeg stadium van de race, zonder dat het iets opleverde overigens. Dat gebeurde wel voor de helft van de wedstrijd, toen een omvangrijke groep van zeventien man er vandoor ging. Het tempo werd flink opgeschroefd en de vluchters reden zo naar een ronde voorsprong.

Tekenend voor de strijdlust was dat die marge voor een aantal mannen nog niet voldoende was. Met onder anderen Sandor Stuut gingen zij op jacht naar een tweede ronde voorsprong, maar dat mislukte. Het maakte de wedstrijd wel tot het einde toe onderhoudend.

Indianentruc

In de finale dacht Nick Uithoven nog even de slimste te zijn. Hij paste de oude ’indianentruc’ toe en sloop weg bij het afsprinten van het peloton. Maar de groep rekende hem uiteindelijk weer in, waarna een sprint onvermijdelijk was. Timmerman werd door zijn ploeggenoten goed afgezet en kon zo het hoofd bieden aan het blok van AMI Kappers. Hij bleef Ingmar Berga en Christijn Groeneveld net voor. Daarmee stond exact hetzelfde trio op het podium als twee dagen eerder in Veenoord.

Karlo Timmerman zegevierde zo voor de derde dag op rij, en daarmee is in een paar dagen tijd de situatie voor SOS Kinderdorpen volledig gekanteld. Want het uitblijven van een zege knaagde aan het team van Pascal Vergeer. Nog voor de druk echt op de ploeg kwam, is die nu volledig van de ketel. "Ja, dit is ontzettend welkom", beaamde Timmerman. "Alles lijkt nu op z’n plek te vallen voor de ploeg. We zaten er al steeds dicht tegenaan, maar hadden pech of deden zelf dingen verkeerd. Van dat laatste hebben we geleerd, en nu zie je prompt dat het beter gaat."

Timmerman trok de rits van zijn oranje trui nog eens wat verder omhoog. Het tricot zit inmiddels stevig om zijn schouders. "Mijn voorsprong op Rob Hadders en Jorrit Bergsma is echt flink gegroeid, en dat was ook het plan voor deze avond. Ik heb nu een behoorlijke basis gelegd. Dat moet voldoende zijn om mijn ambitie voor dit seizoen te realiseren: het klassement winnen."

Downloads

Deel |

gerelateerd nieuws