Marathon

Van Kempen legt functie Payroll Group...

schaatsen.nl Door Eric Korver, 19-11-2011 00:11

AMSTERDAM - Richard van Kempen is per direct gestopt als technisch directeur van de teams van Payroll Group en Romex Restate. De oud-marathonschaatser zag onvoldoende draagkracht voor zijn visie binnen het bestuur van de overkoepelende Stichting Sportpromotie West-Nederland.


Nog geen twee maanden geleden was Richard van Kempen één van de prominente gezichten tijdens de presentatie van beide marathonploegen. De veelvoudig kampioen werd naar voren geschoven als de man die het technisch beleid zou uitzetten en met name het team Payroll binnen drie jaar zou laten uitgroeien tot een vaste waarde in de Top Divisie.

Drie jaar werd uiteindelijk niet eens drie maanden, en dat is ook voor Van Kempen een bittere constatering. ''Tja, we zijn nu een tijdje verder, en het is mooi geweest", verzucht de Noord-Hollander. ''Het bestuur en ik bleken niet op één lijn te kunnen komen. Daaruit heb ik mijn conclusies getrokken, en heb me teruggetrokken als technisch directeur."

Erg spijtig, noemt Van Kempen dat. ''Maar die mensen hebben een andere visie. Bij mij ligt de lat heel hoog, daarvoor ben ik ook aangetrokken. Dat heeft ook betrekking op de randvoorwaarden, en op dat punt is er in korte tijd een groot gat ontstaan. Naar mijn gevoel stuitte ik op veel onbegrip, en dat is aanleiding geweest om een besluit te nemen en de stekker eruit te trekken."

Ervaring

Van Kempen weet als geen ander wat er nodig is om te kunnen presteren in de top van het marathonschaatsen. Hij boogt natuurlijk op zijn eigen, jarenlange ervaring. ''Ik heb het ook op deze manier gedaan met de ploegen van Nuon en Dasia. Dat werkte uitstekend." Later keek de rietdekker in de keuken bij topteam BAM. ''Ik heb twee jaar met Jillert Anema mogen werken, en ook daar heel veel van geleerd."

Die kennis wilde Van Kempen projecteren op met name het team van Payroll Group, dat met een stappenplan ook naar de top moest worden gebracht. ''Die top haal je niet zonder keuzes te maken, zonder concessies te doen. Daar moet je dingen voor doen en dingen voor laten." In die opvatting had Van Kempen het gevoel alleen te staan.

Marathon bovenaan

''Er werd door het bestuur geredeneerd dat het toch vooral allemaal gezellig en ontspannen moest zijn, en dat er vanuit die gezelligheid gepresteerd moest worden. Maar zo werkt het niet. Natuurlijk is er tijd voor lol en ontspanning, maar het draait uiteindelijk om de prestaties en daarvoor moet alles wijken. De marathon staat bovenaan, en niets anders. Zo werkt dat in topsport. Die visie werd echter niet gedeeld."

Van Kempen heeft geprobeerd het bestuur te overtuigen van zijn visie. ''Tot drie keer toe zelfs, in lange gesprekken. Maar het kwartje viel niet. Ik denk dat ze het gewoon niet snappen."

Goede weg

Jammer, vindt Van Kempen, want de ploeg was absoluut op de goede weg. ''We staan niet voor niets vijfde in het ploegenklassement." Maar misschien was juist dat ook wel het probleem. ''Je moet in topsport altijd blijven verbeteren. Maar hier werd meer gedacht van: ’We staan al vijfde, wat willen we nu nog meer?’ En juist dat kun je je niet permitteren als je hogerop wilt."

Van Kempen informeerde ook sponsor Marco Wijling. ''Die is er nog steeds heel erg beduusd van. Hij hoopt ook heel erg dat het toch nog goed komt, maar met de mensen die er nu zitten, zal dat niet het geval zijn."

Wel betrokken

Wel blijft Van Kempen betrokken bij de rijders van Payroll Group. ''Want onze relatie gaat verder dan de functie die ik had. Al veel langer schrijf ik de trainingsschema’s voor die jongens en dat blijf ik ook doen. Daarmee hoop ik ze in de toekomst naar een hoger niveau te brengen. En de schaatsers mogen niet de dupe worden van de andere zaken die spelen."

Verder heeft Van Kempen zijn taak voor de komende maanden helder voor ogen. ''Ik ga me nu volledig richten op mijn werk als topsportcoördinator op de Weissensee."

Deel |

gerelateerd nieuws