Natuurijs

Natuurijs onbetrouwbaar

schaatsen.nl 13-02-2012 11:52

AMSTERDAM – Na meer dan een week schaatsen op natuurijs is het voorlopig gedaan met de ijspret. Met de sterk invallende dooi is het ijs in Nederland snel onbetrouwbaar, zo meldt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs bij de KNSB.

De vrieskou van vorige week is voorbij

De vrieskou van vorige week is voorbij

“Tochten rijden kan sowieso niet meer”, stelt hij vast. “Misschien dat er op lokale ijsbanen nog gereden kan worden. Dat kan ik nu niet inschatten.”

Kuipers ontraadt het rijden op ‘open water’ met klem. “Het dooit heel hard en het ijs smelt weg aan twee kanten, de onder- en de bovenkant. Dat gaat heel snel.” Dat komt bovendien omdat in veel gebieden de gemalen opengaan en het ijs dan aan de onderkant afkalft.

Het heeft ook geen zin om op de plaatsen te rijden waar tot gisteren toertochten zijn gehouden, waarschuwt Kuipers. “Het ijs heeft daar onder de grote toeloop enorm geleden. Dat was gisteren ook al een probleem. Op die plekken is het dus nog extra gevaarlijk.”

“Als het weer niet omslaat”, denkt Kuipers, “dan kunnen we dus niet meer op natuurijs schaatsen dit seizoen.”

Deel |

gerelateerd nieuws

tweets: veiligheid

KNSB gaat voor veiligheid

Onderstaande tweets houden niet in dat het ijs veilig is. Schaatsen op genoemde plekken is voor eigen risico. De KNSB raad aan te allen tijde de veiligheidsregels in acht te nemen en niet onnodig risico te nemen. De KNSB is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook.