Shorttrack

Mannenploeg derde in wereldbeker

schaatsen.nl Door Fiona van Doorn, 20-02-2011 20:33

DRESDEN – De Nederlandse mannenploeg heeft in de eindrangschikking van de wereldbeker beslag gelegd op de derde plaats. Het team schaatste het hele seizoen constant en voegde daar een week geleden een overwinning in Moskou aan toe.

 

Met de derde plaats blijft de ploeg grote shorttracklanden als de Verenigde Staten en China voor. De winst in de wereldbeker ging naar de Olympisch kampioen op de aflossing, Canada, voor Zuid-Korea.

Zondag sloot de Nederlandse ploeg (Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt) in Dresden de wereldbekerreeks af met de zesde plaats. In de B-finale moest het Nederlandse kwartet de winst laten aan de Britten en greep daarmee ook naast het wereldrecord op de aflossing (6.37,877). “Waar ik naar kijk is de derde plek in de wereldbeker. In Moskou winnen we. We zijn altijd voor iedereen gevaarlijk”, reageerde Kerstholt. “Shorttrack gaat niet om tijd. Wij zijn derde in het klassement en hebben constant laten zien dat we sterk zijn.”

Zeven seconden eraf gesloopt

De Nederlandse formatie dook in de B-finale onder het nationale record van vrijdag met 6.38,215 seconden. Daarmee zette de ploeg de derde mondiale tijd, achter Groot-Brittanië en Zuid-Korea, op de klok. “We waren net niet helemaal top vandaag. Sjinkie is niet helemaal fit. Dan is het jammer dat je op het einde de Britten niet meer pakt. Maar we hebben zeven seconde van het Nederlandse record afgesloopt, dat had ik van te voren niet gedacht”, stelde Kerstholt.

Verrassend genoeg bleef de mondiale toptijd in de A-finale staan. Zuid-Korea, dat zijn wereldrecord kwijtraakte, koos direct de aanval. Dat zette het stadion in Dresden op zijn kop. In de laatste rondes maakten de teams van Canada, Zuid-Korea en China het elkaar in een hevige strijd te moeilijk. De Canadezen en de Koreanen gingen onderuit, China liep tegen een penalty aan en de Duitsers gingen in eigen huis als lachende winnaar over de streep.

Deel |

gerelateerd nieuws