Shorttrack

Kerstholt: Goud hangt in de lucht

schaatsen.nl Door Fiona van Doorn, 11-03-2012 13:24

SHANGHAI – Ze riepen het al langer. Nu hebben de shorttrackmannen het op het hoogste mondiale niveau bewezen. Met zilver, achter Canada en voor Zuid-Korea, zijn ze wereldtop. “Als we op het eind geen fouten maken, horen we bij de top drie. Dat bewijzen we hier”, aldus Niels Kerstholt.

Sjinkie Knegt (links) en Daan Breeuwsma (archief) | Foto: Martin de Jong

Sjinkie Knegt (links) en Daan Breeuwsma (archief) | Foto: Martin de Jong

Slotrijder Sjinkie Knegt had in de laatste bocht een ultieme jump nodig om het zilver binnen te slepen. “Ik wist dat ik binnen moest finishen. Zoveel mogelijk snelheid mee naar de lijn. Het kwam super uit. En, ik kan wel een beetje finishen”, aldus Knegt, die op de streep af ging met zijn ‘telescoopvoet’ zoals bondscoach Jeroen Otter het noemde.

Met drie man naast elkaar, wist Knegt niet gelijk waar hij aan toe was. “Eerst had ik het niet door. Pas op de video zag ik het.”

Vijfhonderdste buiten bereik

Ondanks een fantastische zilveren plak sijpelde er na de finale toch een klein beetje teleurstelling door bij de mannen. Na de sterke halve finale van zaterdag had de ploeg het gevoel dat de wereldtitel mogelijk was. Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Knegt waren in de halve eindstrijd dominant en konden in de finale de strijd aan met shorttrackgrootmachten Zuid-Korea en Canada. Het kampioenschap bleef slechts vijfhonderdste van een seconde buiten het bereik van de oranjebrigade.

“Je wilt in één keer alles. Aan het einde was het net niet helemaal perfect. Vijfhonderdste is gewoon weinig”, aldus Kerstholt, die in zijn laatste aflossing een beetje klem kwam met een Koreaan. “In Dordrecht leveren we Sjinkie op de tweede plek af en kan hij jagen op het goud. Nu leveren we hem op drie af en is het jagen voor zilver”, aldus zijn teamgenoot Van der Wart.

Drie keer op rij

Na het goud in Dordrecht een maand geleden werd er voor hun overwinning nog wel eens naar een andere verklaring gezocht. “Dat het in eigen huis was, dat niet iedereen er was of dat wij lichter getraind hadden. We verslaan de Koreanen nu drie keer op rij. En bij een WK zijn ze er allemaal hoor”, constateerde Breeuwsma tevreden.  

De 28-jarige Kerstholt, die inmiddels al jaren meedraait in het shorttrackwereldje, heeft wel eens gekscherend gezegd dat hij pas zou stoppen als hij wereldkampioen is. Dat lukte zondag in het Crown Indoor Stadium niet, al scheelde het weinig. “Ik moet nog even door en dat is maar goed ook”, aldus Kerstholt. “We worden nog steeds beter. Goud hangt in de lucht.”

Deel |

gerelateerd nieuws