Shorttrack

Zilver op de streep

schaatsen.nl Door Fiona van Doorn, 11-03-2012 09:08

SHANGHAI – In een zeer spannende aflossingsfinale heeft de Nederlandse mannenploeg zilver gegrepen bij de wereldkampioenschappen shorttrack. Op de finishlijn schoof het oranjekwartet langs Zuid-Korea. Canada prolongeerde de wereldtitel, zij het nipt.

De zilveren WK-ploeg met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, coach Jeroen Otter, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt | Foto: Menno Schaafsma

De zilveren WK-ploeg met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, coach Jeroen Otter, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt | Foto: Menno Schaafsma

Naast elkaar stormden de drie ploegen op de finish af. Canada ging aan de leiding in de laatste bocht, maar werd bedreigd door de kersverse wereldkampioen Yoon-Gy Kwak. Slotrijder Sjinkie Knegt zag het gebeuren, sneed de laatste bocht wijd aan en schoot op de finish net onderdoor bij Zuid-Korea.

“Ik had het eerst niet door”, aldus Knegt over de tweede plaats, die hij met drieduizendste van een seconde afdwong. “Pas op het videobeeld zag ik het.” Op wereldkampioen Canada kwam Nederland slechts vijfhonderdste van een seconde tekort.

Eerste mannenmedaille sinds 1990

Voor Freek van der Wart, Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt en Knegt is het de eerste keer dat ze het mondiale podium mogen betreden. Vorig jaar zorgde de Nederlandse vrouwenploeg voor het eerst in negentien jaar voor een medaille bij een WK. Het team won in Sheffield zilver.

Voor een Nederlandse mannenmedaille moeten we terug naar 1990. In eigen huis pakten de shorttrackers, met onder meer bondscoach Jeroen Otter in het team, toen de wereldtitel. 


De fotofinish van de relayfinale. Sjinkie Knegt (nummer 144) drukt zijn schaats net voor de Koreaan (152) over de streep. Bron: ISU

Foto-impressie


Foto's: Menno Schaafsma

Deel |

gerelateerd nieuws