Zelf sporten: Marathon

Weissensee: wat doe je aan?

schaatsen.nl Door Erik van Lakerveld, 21-01-2012 15:00

We hebben een winter met voorjaarstemperaturen. Het zit de natuurijsliefhebbers in Nederland niet mee. Gelukkig kan er eind januari en begin februari wel volop geschaatst worden op de Weissensee, maar wat voor weer kan je daar verwachten en vooral: wat doe je aan? Marathon- en langebaanrijder Jorrit Bergsma geeft tips.

Jorrit Bergsma in zijn winteroutfit tijdens het KPN NK Natuurijs 2011

Jorrit Bergsma in zijn winteroutfit tijdens het KPN NK Natuurijs 2011

“Het is heerlijk schaatsen daar”, zegt Bergsma over de Weissensee in Oostenrijk. “Het is vaak koud, maar wel aangenaam.” Dat komt, vermoedt hij, omdat de lucht er droog is.

“In de luwte kan je soms zelfs zonder jas zitten, tenminste als het zonnetje schijnt.” Dat neemt niet weg dat het er ook behoorlijk koud kan zijn. Kleding is daarom van vitaal belang.

Thermo-ondergoed

“Ik draag altijd thermo-ondergoed en ook een onderbroek met windstopper”, vertelt Bergsma. “Daarover heen mijn schaatspak en natuurlijk dikke handschoenen en neopreen overschoenen. Ook smeer ik mijn gezicht in met vaseline.” Daarbovenop draagt Bergsma een muts en zet hij een sneeuwbril op.

Het is belangrijk om met je kleding een goede balans te vinden. Wie te koud gekleed gaat is de pineut, maar ook te warm kan verkeerd uitpakken omdat je dan misschien teveel zweet en vocht verliest. Kijk voor een uitgebreid overzicht over kleding op natuurijs op de zelfsportpagina marathon op schaatsen.nl.

Deel |

gerelateerd nieuws