Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2016

Orie: 'Achteraf is alles anders'

Al maanden brak Jac Orie zich het hoofd over de prestaties van Pavel Kulizhnikov. De Rus was zoveel sneller dan de rest, zag hij. Hoe kon hij zijn pupillen ook op dat niveau krijgen? “Achteraf is alles anders.”

Foto : Soenar Chamid

Een tijdje terug had Orie het uitgevogeld. “Ik heb er veel over nagedacht waar die jongen zijn winst pakte en daar ben ik achter”, zegt de coach van Team LottoNL-Jumbo. “Er is een segment in de wedstrijd waarbij ik kon inschatten dat hij significant meer vermogen leverde dan de rest. Dat vond ik heel bijzonder.”

Dat Kulizhnikov dat kon, extra vermogen leveren waar anderen juist moeite hadden, wantrouwde Orie in eerste instantie niet eens. “Het is misschien best naïef, maar je gaat altijd uit van genetica, aanleg en training.” Als je bijzondere prestaties meteen als verdacht aanmerkt ben je veel verder van huis, vindt hij.

Dus zonder al te veel achterdocht ging Orie op zoek naar de manier om de Rus te verslaan, al had Kulizhnikov als voormalig om doping geschorste schaatser wel de schijn tegen. “We gingen kijken hoe we het verschil zouden kunnen compenseren”, zegt Orie, die ervan overtuigd was dat dat mogelijk was. “Als ik zo niet meer kan denken, dan stop ik.”

Met de kennis van nu vermoedt Orie echter wel dat Kulizhnikov geprofiteerd kan hebben van de meldonium waarop hij betrapt is. “Het is een middel dat niet verenigbaar is met topsport”, zegt hij over het medicijn dat tegen hartfalen ontwikkeld is. Het kan daarom niet anders dan als prestatiebevorderend middel zijn ingezet. “Het zou nog wel eens zo kunnen zijn dat dit het stukje is dat hem zo veel beter maakte.”

Positief gevoel

Het is een flinke dreun voor de schaatssport, erkent hij, maar Orie haalt er ook een positief gevoel uit. “Het is kloten voor de sport, maar ik ben blij dat het systeem werkt en dat er dit soort mannen, toppers, uitgehaald worden.”

Het dopinggebruik van Kulizhnikov past binnen een groter probleem in de Russische sport, aldus Orie. “Ik denk niet dat het in het schaatsen structureel gebeurd, maar dat het een probleem is in Rusland dat daar niet sportspecifiek is. Het is niet alleen atletiek of schaatsen.”

De ARD-documentaire Geheimsache Doping van de Duitse journalist Hajo Seppelt was wat dat betreft een goed inkijkje in de Russische sportwereld, denkt Orie. In die documentaire wordt een door de Russische staat in stand gehouden dopingsysteem binnen de atletiek onthuld. “Of het dan ook in andere sporten zo is, durf ik niet te zeggen, maar als je die documentaire ziet, kan je wel zo je conclusies trekken.”

Lees alles over het dopingschandaal in de schaatssport in ons speciale dossier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan