Bio
Naam:
Mats Stoltenborg
Geboortedatum: 10 oktober 1992
Woonplaats: Hoofddorp
Ploeg: Bouw & Techniek
Specialiteit: Marathon en langebaan
Opmerkelijk: In Haarlem schreef Stoltenborg de vijfde KPN Marathon Cup op zijn naam. Dankzij mooi teamwerk kwam hij in zijn eentje over de finish na drie ererondjes
Instagram: @matsstoltenborg

Dilemma's
Hond of kat
"Geen van beiden. Met katten heb ik helemaal niks. Ik vind honden van anderen nog wel leuk maar om ze zelf te onderhouden... Dan moet je je huis schoon houden en ze uit laten. Dat laat ik liever aan anderen over. Het geeft verplichtingen en ik heb al genoeg aan mezelf, ha."

Bocht of rechte stuk
"Zeker weten de bocht. In de marathon moet ik het puur en alleen van de bochten hebben. Als we naar natuurijs gaan, ben ik significant minder goed dan dat ik op kunstijs ben. Op kunstijs is het rechte stuk honderd meter dus valt het niet echt op dat mijn rechte stukken niet heel denderend zijn. Maar op natuurijs merk ik direct dat ik zonder bochten niet zomaar met de besten mee ga."

Kunstijs of natuurijs
"Kunstijs. Natuurijs is prachtig mooi, helemaal in de omgeving waar wij schaatsen op de Weissensee en in Zweden. En ook als je in Nederland natuurijs hebt. Maar je bent een sporter en je wilt winnen. Tot nu toe heb ik drie keer gewonnen op kunstijs maar ik heb volgens mij nog nooit top 20 gereden op natuurijs. Dus in dat opzicht heb ik betere herinneringen aan kunstijs dan aan natuurijs."

Koffie of thee
"Koffie. Ik ben echt een koffieleut. Ik wissel wel een beetje af, maar heb liever koffie dan thee. Meestal drink ik een gewone bak filterkoffie. Dat vind ik het lekkerst."

Herstel bakkie na tijdrit Alpe d'Huez #zwartvoordeogen #sterretjes

Een bericht gedeeld door Mats Stoltenborg (@matsstoltenborg) op

Marathon of langebaan
"Ik kom puur uit de marathon. Dat heb ik van jongs af aan gedaan en vind ik het mooist. Op een gegeven moment ga je langebanen en gaat dat ook steeds beter. Zolang het elke keer beter gaat, is dat ook supermooi. Maar het is een ander sfeertje. Bij de marathon sta je meer ontspannen aan de start. Bij de langebaan is er een andere spanningsboog en komt er wat meer stress bij kijken. Maar na afloop is de langebaan ook wel mooi; als je jouw maximale rit hebt gereden, kan je daar met veel voldoening op terug kijken. Vooraf zou ik zeggen de marathon, achteraf langebaan.

De NK Afstanden gingen dit jaar niet heel denderend. Op de vijf kilometer zakte ik door het ijs. De dag erop ging ik zonder verwachtingen de tien kilometer in. Ik reed 13.06 en was daarmee vijfde geworden mits ik geen verkeerde kruising had gereden. Ik schijn Jan Blokhuijsen te hebben gehinderd. Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) kan ik me revancheren."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Ik ben het seizoen in gegaan om mijn droom waar te maken. Ik wil echt naar de Spelen. Na het afronden van mijn studie wilde ik dit jaar vol voor het schaatsen gaan om te kijken of ik de stap richting de top kan maken. Vorig jaar zat ik er op de NK Afstanden relatief dichtbij met mijn vierde plek op de tien kilometer. Voor mijn gevoel zit het erin maar het moet er op het juiste moment uitkomen. Tijdens het NK had ik hele hoge verwachtingen van mezelf, nu kijk ik op het OKT wat er mogelijk is. Ik denk dat dat een betere instelling is dan jezelf te veel druk op leggen.

De Elfstedentocht winnen is op dit moment nog niet mogelijk voor mij. Dan zou ik de tocht alleen maar rijden om mee te doen en ik denk dat als ik me plaats voor de Spelen, dan doe je mee om de medailles. Daarom zou ik nu de Olympische Spelen zeggen, maar als ik eenmaal op natuurijs ook voor de prijzen mee doe, kies ik zeker voor de Elfstedentocht."

Foto: Sander Chamid

Bier of wijn
"Bier. Maar dat drink ik ook niet vaak. Af en toe als ik met vrienden een drankje ga doen, neem ik wel eens een biertje. Wijn drink ik sowieso niet. Wij waren afgelopen zomer met de ploeg naar Grosetto in Toscane. Daar zijn we wel even naar een wijnboer geweest en hebben een proeverij gehad. Maar met een wijntje doe je mij geen plezier."

Skeeleren of wielrennen
"Wielrennen. Op skeelers loop ik behoorlijk te harken achter mijn ploeggenoten aan. Dat is vaak zestig of honderd kilometer rechtdoor rijden. Daar ben ik gewoon minder goed in. Als we op een baan gaan skeeleren, zou mijn kwaliteit beter naar voren komen omdat je dan weer de bochten hebt.

Ik rijd af en toe wielerwedstrijdjes op de Velodrome Amsterdam. Alleen als training, geen echte competitie. Als we naar de bergen gaan, werkt mijn lichte gewicht in mijn voordeel. Daar ben ik meestal wel goed in. Ik kan beter fietsen dan skeeleren."

Boek lezen of film kijken
"Film kijken. Ik ben dyslectisch dus het duurt lang voordat ik een boek uit heb. Ik heb veel moeten lezen voor mijn studie. Dat ging af en toe met hangen en wurgen maar ik heb het uiteindelijk goed kunnen afronden. Daar ben ik blij mee. Maar dan ga ik vervolgens niet voor mijn plezier een boek lezen."

Weer wat anders dan rondje Haarlemmermeer #trainingskamp #Toscane #panoramaview

Een bericht gedeeld door Mats Stoltenborg (@matsstoltenborg) op

Strand of bergen
"De bergen. We zijn afgelopen week met de ploeg op Tenerife geweest. Dan lig je af en toe wel aan het zwembad maar na drie uurtjes heb ik dat ook wel weer gezien. Dan pak ik de fiets en ga ik een col op fietsen. Daar haal ik veel meer voldoening uit. Als je als sporter op vakantie gaat, gaat meestal toch de fiets mee. Dan ga ik liever naar een gebied met bergen dan naar de kust toe."

Auto of fiets
"Ik zit veel in de auto. Ik woon in Hoofddorp en train in Thialf. Dat is anderhalf uur op en neer. Dan kan ik niet zonder een auto. Een fiets is echt een trainingsmiddel en een auto is functioneel. In Hoofddorp probeer ik wel alles op de fiets te doen. Maar de auto is makkelijker."

Warming-up of cooling-down
"Goeie vraag. Ik kom vaak redelijk laat aanzetten, dus dan doe ik even snel een warming-up van tien minuten. Een cooling-down doe ik helemaal niet. Als ik sommige mensen een uur lang een warming-up zie doen, kijk ik ze ook even met een schuin oog aan. Naar mijn mening kan je in tien minuten helemaal scherp en warm zijn om goed aan de start te verschijnen.

Er zit weinig verschil tussen een warming-up voor marathon of langebaan. 's Ochtends fiets ik een half uur tot een uur om even los te komen. Qua inlopen doe ik ook maar tien minuten, een kwartier. Ik denk dat je niet heel anders voor een training moet voorbereiden dan voor een wedstrijd. Ik ben wel van de lange adem, dus in dat opzicht hoef je minder scherp aan de start te staan dan als je een echte sprinter bent."

Foto: Neeke Smit

Slapen of trainen
Mats lacht: "Ik ben geen trainingsbeest van huis uit. Tuurlijk train je hard, anders kan je niet presteren wat je als topsporter moet presteren. Maar ik slaap liever. Ik doe de trainingen die op het programma staan, dus in dat opzicht trainen we zeker hard. Helemaal als je met ploeggenoten aan het trainen bent, stimuleert het extra. Ik vind rust minstens net zo belangrijk. Ik merkte dat als je naast je studie aan het sporten bent, je eigenlijk te weinig rust pakt. En daardoor minder gaat presteren. Dit jaar ben ik niet heel veel meer gaan trainen maar ik denk dat doordat ik meer rust ben gaan pakken, het uiteindelijk beter uit pakt."

Zomer of winter
"Doe mij maar de zomer. 's Winters moet er gepresteerd worden. Omdat ik niet van natuurijs ben, hoeft het van mij niet ijs- en ijskoud te zijn. Dan heb ik liever de zomer waarin je lekker kan fietsen in een korte broek. Daar geniet ik meer van."

Nog even nagenieten van een prachtig weekend. Een heerlijke overwinning op mijn thuisbaan in Haarlem 📷flitskabouter.nl

Een bericht gedeeld door Mats Stoltenborg (@matsstoltenborg) op

Zingen of dansen
"Dansen kan ik echt niet, dus ik kies voor zingen. Het liefst een beetje meeblèren in de auto. Ik ben zo stijf als een hark en heb ook geen ritmegevoel. Vaak dans je niet in je eentje dus dan voel ik me een beetje opgelaten.

Een vreugdedansje? Ik ben drie keer solo over de streep gekomen en dan weet je ook niet precies wat voor een houding je aan moet nemen omdat je er over na kan denken. Een dansje moet meer op gevoel zijn."

Online shoppen of naar de winkel
"Ik ben totaal niet van het shoppen. Daar heb ik echt een bloedhekel aan eerlijk gezegd. In een winkel kan je nog wel passen en weet je zeker dat het goed is. Vaak als je op internet bestelt, is de maat niet goed en moet je het weer terug sturen. Dat kost meer energie dan dat je even twee uur naar de winkel gaat. Uiteindelijk koop je je kleding in een select aantal winkels, die ren je in en uit en ben je weer klaar voor de komende periode."

Knechten of kopman
"Ik neem aan dat iedereen uiteindelijk kopman wilt worden. In principe moet de kopman de wedstrijden winnen. Binnen onze ploeg hebben we nog niet echt een duidelijke kopman. Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Er wordt voor degene gereden die in de beste positie zit om te winnen. Ik hoop zo vaak mogelijk in die positie te zitten en dus in die wedstrijd kopman te zijn. Marathon is een ploegensport, maar uiteindelijk wil je winnen. Het liefst zelf en als dat niet lukt een ploeggenoot."

Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen