"Ik wist dat ik mijn rit moest winnen, omdat er na mij nog twee snelle races kwamen, maar het lukte niet", begint Leenstra duidelijk teleurgesteld. Tegenstandster Miho Takagi pakte wel een medaille; het brons. "Het is zoals het is. Ik denk dat zij aan mij een heel mooie tegenstander heeft gehad. Ik liet haar te dichtbij komen. Mijn tweede ronde was te langzaam en ik had haar die kans niet moeten geven."

Waarom het dan toch verkeerd ging? "Ik wilde het te graag. Ik verkrampte en stuiterde aan het einde maar wat over de baan", antwoordt Leenstra. "Het wordt nu wel een dingetje, bij elke World Cup sta ik op het podium en met de WK ernaast."

Ze wil van het stempel af, en komt met een oplossing: Vanaf nu de top vijf huldigen, oppert Leenstra, die alweer in is voor een geintje. "Iemand heeft ook ooit die top drie verzonnen. En een top vijf staat toch ook heel mooi, en het blijft gewoon een piramide."

Natuurlijk is Leenstra enorm teleurgesteld, maar ze kan het relativeren. "Iemand moet vierde worden, en ik ben in ieder geval beter dan de nummer vijf en zes", gaat ze verder. Op de vraag of ze in aanloop naar de Spelen nog steeds achter haar keuze staat om bij Maurizio Marchetto in Italië te gaan trainen, klinkt een volmondig 'ja.' "Het gaat nu beter dan vorig jaar, toen stond ik ook niet op het podium. Ik werd toen ook niet twee keer vierde. Het is nu zorgen dat ik goed uit de zomer kom en lekker ontspannen kan gaan schaatsen de volgende winter."

Leenstra's 4e plaatsen op een internationaal toernooi:
2011 - WK afstanden 1000 meter
2011 - WK allround
2014 - Olympische Spelen 1500 meter
2016 - WK sprint
2017 - EK sprint
2017 - WK afstanden 1000 meter
2017 - WK afstanden 1500 meter

Terugzien wat er tijdens de WK afstanden in Gangneung allemaal gebeurde? Klik hier voor de fotoserie!