Zeker wanneer een politiemotor het terrein opkomt. Met daarachter een vijftal sporters die spandoeken droegen en één van hen de fakkel en vlam (net als bij de Olympische Spelen). Samen met loeiende brandweer- en politieauto's maakten ze een rondje totdat ze op het podium belandden, waar de vlam ontstoken moest worden.

Toen vervolgens het Wilhelmus werd afgespeeld, kreeg iedereen kippenvel, zegt Henriët Wardenier, verantwoordelijk voor de G-sport binnen de KNSB. "Dat overkwam ons allemaal een beetje, het was erg indrukwekkend." Ook op het eind toen alle medaillewinnaars op het podium stonden, werd het Wilhelmus gespeeld. "Dat was zo'n mooi gezicht. De meeste sporters die met hun hand op hun hart stonden en meezongen. En dan de winnaars in een rood-wit-blauwe trui en met bloemen. Geweldig!"

Het NK G-inlineskaten kende geen verliezers, louter winnaars. Alle deelnemers kregen een 'herinnering' mee naar huis: een medaille of een vaantje. Maar, zegt Wardenier, "als je meedoet, ben je al een winnaar, omdat je al de stap durft te maken om deel te nemen. Dat is het hele uitgangsprincipe bij de Special Olympics."

De Special Olympics is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor mensen met verstandelijke beperking. Daar kan ook een fysieke beperking aan zitten (denk aan een rolstoel of rollator). Henk Jan Kerkhoff, ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport én speaker van verschillende evenementen, noemt het belang van de Special Olympics. "Het is opgericht om mensen vrij te maken en te laten participeren in het leven. Het is verleidelijk om deze mensen te helpen, maar bij alles wat je extra doet, ontneem je ze het recht om het zelf te leren. Maar soms kan het niet anders natuurlijk."

Kerkhoff is blij dat de KNSB de verantwoordelijkheid heeft gepakt. "Dat is uniek. Ik hoop ook dat het een doorgang krijgt, het wordt internationaal gedragen. Nu moeten we het implementeren binnen de schaatsverenigingen", aldus Kerkhoff. Wardenier is het daarmee eens. "Voor de sporters zijn dit soort evenementen heel belangrijk. Omdat je ziet dat ze daarna een persoonlijke ontwikkeling doormaken. Kijk maar naar Mina Bahgat."

Het eerste NK bij ASV in Almere is dus succesvol verlopen. Over twee jaar staat NK nummer twee op het programma. Volgend jaar zijn er in Doetinchem de Nationale Spelen, waarbij ook inlineskaten op het programma staat. Al deze evenementen worden georganiseerd door Special Olympics.

Foto's: Henk Jan Kerkhoff