Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 03 nov 2017

Internationaal tintje bij derde KPN Marathon Cup in Thialf

Zaterdag wordt in het Thialf-stadion in Heerenveen de derde KPN Marathon Cup verreden. Het wordt een wedstrijd met een internationaal tintje.

Foto : Neeke Smit

Zo sluiten bij de heren Topdivisie Stefan Due Schmidt, Viktor Hald Thorup (beiden Denemarken), Ole Bjørnsmoen Næss (Noorwegen) en de Italianen Andrea Giovannini, Riccardo Bugari en Davide Ghiotto aan. Bij de Dames doen Elena Møller Rigas (Denemarken) en Josie Hofmann (Duitsland) mee en in de Beloftendivisie rijdt Haralds Silovs (Letland). Daarnaast zijn ook een aantal Nederlandse langebaantoppers van de partij.

Terugblik
Afgelopen zaterdag waren Francesca Lollobrigida en Evert Hoolwerf in de Elfstedenhal in Leeuwarden respectievelijk succesvol bij de Topdivisie dames en de Topdivisie heren. De marathonschaatser uit Eemdijk haalde zijn tweede dagzege binnen, nadat hij eerder succesvol was tijdens de openingswedstrijd op de Jaap Edenbaan.

In de Elfstedenhal gebeurde dat echter in een chaotische finale. Nadat een groep van vier rijders (Hoolwerf, Crispijn Ariëns, Leander van der Geest en Bart van der Vlugt) een ronde voorsprong had gepakt op het peloton, probeerde in het laatste deel van de wedstrijd een tweede groep rijders een rondje te pakken, hetgeen ze leek te gaan lukken. Deze groep wist de aansluiting met het peloton – en dus de ronde voorsprong – net niet te vinden. Van der Vlugt moest de drie overige koplopers laten gaan en werd weer opgeslokt door het peloton.

Ondertussen had de speaker op aangeven van de scheidsrechter de afsprintprocedure bekend gemaakt. Dit hield in dat het peloton op 10 ronden voor het einde diende af te sprinten, waarna de rijders met een ronde voorsprong de finale zouden gaan rijden. Dit was gebaseerd op de verwachting dat de groep van drie zou worden uitgebreid tot een groep van acht of meer rijders met een ronde voorsprong. Echter, niemand van de rijders die de achtervolging op de kopgroep had ingezet, wist op tijd aansluiting te vinden bij het peloton, waardoor ze geen ronden voorsprong hadden en tegelijkertijd met het peloton dienden af te sprinten.

Nadat het peloton was afgesprint, reden enkele rijders uit de 'tweede groep' verder, in de veronderstelling dat ze een ronde voorsprong hadden behaald. De speaker en scheidsrechter maakten daarop in woord en gebaar duidelijk dat er geen ronde voorsprong was behaald, dat deze rijders waren geklasseerd en de wedstrijd dienden te verlaten. Op Robert Post na gaven de overgebleven rijders uit de tweede vluchtgroep gehoor aan deze mededeling en stapten uit de wedstrijd. Post besloot door te rijden. Hij haalde Hoolwerf, Ariëns en Van der Geest bij en sprintte naar de tweede plek.

Na juryberaad na de wedstrijd werd Post teruggezet naar plek vier en werd hem bovendien een sanctie opgelegd in de vorm van een gele kaart. Terugkijkend op die tweede wedstrijd van de KPN Marathon Cup in Leeuwarden stellen we competitieleider Willem Hut een aantal vragen.

Vanwaar die straf?
"Omdat Robert Post ondanks herhaalde aanmaning van de speaker toch doorreed, werd hem een sanctie opgelegd en werd hij van plek twee naar plek vier gezet", stelt Hut.

Mede door dit chaotische wedstrijdverloop is onduidelijkheid ontstaan over het aantal ronden in de afsprintprocedure. Is dat terecht?
"Deelnemers en begeleiders dienen zich altijd onvoorwaardelijk te onderwerpen aan de wedstrijdleiding. Ik wil benadrukken dat de scheidsrechter tijdens een wedstrijd beslissingsbevoegdheid heeft en dat de aanwijzingen van de scheidsrechter ten alle tijde opgevolgd dienen te worden. Indien dit niet gebeurt, heeft de scheidsrechter reglementair onder andere de mogelijkheden om een wedstrijd te onderbreken en om een rode kaart toe te kennen. En in dit geval heeft de rijder geluk gehad dat hem slechts een gele kaart werd toegekend."

Moet er niet harder worden opgetreden als rijders doorrijden, terwijl de speaker omroept dat ze de wedstrijd moeten verlaten? Iemand van de jury kan bijvoorbeeld ook het ijs opstappen en rijders aanmanen de wedstrijden te verlaten.
"Ja, evenals de wedstrijd stilleggen en herstarten. Maar dat zou niet nodig moeten zijn", meent Hut, om te vervolgen: "De instructies van de jury zijn altijd leidend. Is een rijder het daarmee niet eens, dan kan hij altijd na afloop nog protest aantekenen."

Welke lering is uit het voorval in Leeuwarden getrokken?
"Het verloop van een wedstrijd is soms moeilijk in te schatten. Een groep lijkt een rondje te pakken, maar dat blijkt dan toch niet te lukken. De jury moet soms in een fractie van tijd een beslissing nemen. Binnen het jurykorps wordt momenteel ook kritisch gekeken hoe zulke situaties voorkomen kunnen worden in de toekomst. Maar jurybeslissingen moeten wel altijd opgevolgd worden", aldus Hut.

Om te besluiten: "Ik kijk uit naar een succesvolle wedstrijd morgen in Heerenveen bij de KPN Cup 3 - AB Vakwerk Marathon, waarbij na afloop hopelijk vooral gesproken wordt over de positieve, sportieve aspecten."

De derde competitiewedstrijd begint zaterdag in Thialf om 19:15 uur met de dames van de Topdivisie. Zij rijden 80 ronden. Daarna volgen de Topdivisie-heren om 20:30 uur met hun wedstrijd over 125 ronden. De avond wordt afgesloten door de Beloftendivisie. Vanaf 22:00 uur rijden zij 100 ronden.

Daaropvolgende wedstrijden:
11 november: KPN Marathon Cup 4 Utrecht
18 november: KPN Marathon Cup 5 Haarlem
25 november: KPN Marathon Cup 6 Hoorn

Livestream
Alle wedstrijden in de KPN Marathon Cup zijn live bij ons te volgen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan