Bio
Naam:
Carry Geijssen
Geboortedatum: 11-01-1947
Geboorteplaats: Amsterdam
Specialiteit: Sprint
Opmerkelijk: Geijssen veroverde in 1968 de eerste olympische titel voor Nederland op de langebaan. Op 11 februari won ze in Grenoble goud op de 1000 meter, een dag eerder pakte ze al zilver op de 1500 meter. De destijds 21-jarige Amsterdamse was de jongste Nederlandse olympisch kampioene, tot Ireen Wüst in 2006.

Dilemma's
1000 meter of 1500 meter
"Ik vond de 1000 meter altijd een lekkere afstand. Het is wel een zware afstand, want het is natuurlijk een hele lange sprint. Vandaar dat de meeste schaatsers op het einde wel eens wat in moeten leveren. Ik was ook meer van de kortere afstanden, de drie kilometer was nooit mijn favoriet. Allrounden kon ik wel omdat ik dan goede korte afstanden reed en daar punten mee scoorde."

Hond of kat
"Moeilijke vraag. Ik heb zelf twee katten gehad, die zijn vorig jaar allebei overleden. Ze zijn zestien jaar geworden. Maar een hond vind ik ook leuk. Katten zijn wat makkelijker, een hond moet je altijd uitlaten en dat gaat dan in weer en wind, ha. Je hebt iets meer vrijheid met katten. Als je op vakantie gaat, is er altijd wel een buur die kan verzorgen."

Bocht of rechte stuk
"Ik haalde het meeste uit mijn bochten. We trainden goed op de bochten, maar niet zoals nu met shorttracktrainingen. Wij deden bepaalde programma's: een 200 meter rijden, iedere keer weer. Op den duur gaat het dan steeds beter. Maar in een wedstrijd kan van alles gebeuren. De snelheden waren toen ook niet zo hoog als nu. Dat scheelt een stuk."

Koffie of thee
"Koffie. Ik drink wel eens thee maar koffie vind ik altijd lekker, een stuk of vier kopjes per dag. Daar ga ik altijd voor zitten, even een lekker bakkie koffie zeggen we dan."

Wollen trui of schaatspak
"Doe mij maar een schaatspak! Die wollen trui heb ik niet meer meegemaakt maar een echt schaatspak heb ik ook nooit gehad. Ik reed in een nylon broek en jackie en met een mutsje op. Als ik mijn arm omhoog deed, ging het hele truitje mee. Ik droeg ook altijd bretels onder mijn truitje want anders zakte die broek af, ha."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Olympische Spelen. Ik vind de Elfstedentocht prachtig en een enorme prestatie, maar ben zelf geen tochtenrijder. Ik heb er wel respect voor. Het is nogal wat, zoveel uren in de kou. Die ontberingen zijn niks voor mij. Ik vond het ook link om te doen. Stel je komt in een scheur, valt en raakt geblesseerd, dan heb je het hele jaar voor niets getraind."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Aan een wereldkampioenschap zou ik meer waarde hechten. Als wereldkampioen was je de beste over vier afstanden. Wij hadden nog geen afstandskampioenschappen. Behalve de Olympische Spelen."

Boek lezen of film kijken
"Film kijken, ik ben geen grote lezer. Als ik aan een boek begin, moet het ook meteen uit. Dan komt er verder niets meer uit mijn handen. Ik kijk thuis films of ga naar de bioscoop. Laatst nog met mijn vier kleinkinderen naar Beertje Paddington. Dat is natuurlijk een kinderfilm, maar het was ook erg leuk voor volwassenen."

Strand of bergen
"Bergen vind ik mooi. Ik ben niet zo'n strandmens. Het ligt er ook aan. De kusten van bijvoorbeeld Engeland of Portugal zijn prachtig, maar dan heb je ook vlak daarachter de bergen. Dan heb je alles bij elkaar, ha."

Ard of Keessie
"Kees Verkerk was een sfeermaker, altijd gezellig. Daar hield iedereen wel van. Ard Schenk was wat serieuzer. Maar ze zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. We trokken veel met elkaar op in de tijd van de kernploeg en nu zie je elkaar zo af en toe nog. Het schaatsen blijft een rode draad door je leven. Twee jaar terug zijn we met veel oud-schaatsers naar de verjaardag van Kees geweest. Hebben we hem verrast in Noorwegen, waar hij nu woont."

Auto of fiets
"Ik vind fietsen wel leuk hoor, maar ga liever met de auto. Na de Spelen van 1968 heb ik bij terugkomst in Amsterdam een auto gekregen. Ik woonde in de Indische Buurt en een mevrouw bij mij op de hoek, tante Miep heette ze, heeft ervoor gezorgd dat een heleboel mensen geld ging ophalen zodat die witte Kever gekocht kon worden. Dat was wel een verrassing. Eigenlijk moest 'ie op iemand anders zijn naam, want ik was amateur. Maar ik heb 'm gewoon op mijn naam gezet en nooit meer wat van gehoord, ha. Zo ging het vroeger, dan was je geen prof meer als je zo'n duur cadeau kreeg. Voor de rest heb ik er nooit een cent verdiend met schaatsen. Dat was een andere tijd."

Vrouwenschaatsen toen of nu
"Als ik nu had geschaatst, had ik er veel meer aan over gehouden. Ik was een talent, van de ene op de andere dag kwam ik op, en zat gelijk in de kernploeg. Het jaar daarna ging ik al naar het buitenland om een wereldkampioenschap te rijden. In deze tijd was het ook wel uit de verf gekomen. Nu had ik mij volledig kunnen richten op het schaatsen, ik moest destijds altijd gewoon naar het werk toe.

We hebben wel voor het nodige moeten vechten als schaatssters. Wij logeerden bijvoorbeeld altijd in jeugdherbergen terwijl de mannen in hotels zaten. Dat was een verschil, die mannen hadden al meer jaren achter de rug met goede schaatsers. Het tweede jaar dat ik in de kernploeg zat, hadden we een toernooi in Oulu, Finland en stonden Stien Kaiser, Ans Schut en ik in onze eigen, verschillende jasjes tijdens de ceremonie protocollair. Terwijl de rest allemaal in mooie dezelfde pakken stond. Stien werd derde en ik zevende. Toen we terugkwamen, hebben we geprobeerd wat meer faciliteiten, kleding en begeleiding te regelen. Uiteindelijk lukte dat wel maar het heeft een hoop voeten in de aarde gehad."

Kunstijs of natuurijs
"In principe maakt het niet zoveel uit. Van natuurijs zeiden ze vroeger dat het nog wat sneller was dan kunstijs. Maar dat is nu niet meer, hoor. Ze kunnen tegenwoordig zoveel met die kunstijsbanen. Ik zeg altijd dat ik een kunstijsproduct ben, de Jaap Edenbaan was al geopend. Het was wel een strenge winter toen ik begon in 1962/’63, dus ik heb ook veel wedstrijdjes op buitenijs gereden. In december had ik net een week mijn noren en deed ik mee aan schoolwedstrijden in Amsterdam. Ik werd eerste, mijn zusje Beppie tweede en we werden er allebei uitgepikt. Daarna hebben we de hele winter wedstrijdjes gereden en die zomer zaten we in de kernploeg. Degenen die wedstrijden reden in die periode kwamen ook naar Amsterdam om te schaatsen."

Zelf koken of uit eten
"Uit eten is makkelijker maar ik kook wel graag, vind ik leuk om te doen. Zo vaak ga ik ook niet uit eten, af en toe om jezelf te verwennen."

Onoverdekte baan of overdekte baan
"Ik zou toch kiezen voor een overdekte baan, dan heeft iedereen dezelfde omstandigheden. Ik hoop dat het straks goed weer is tijdens het WK Allround op De Coolste Baan van Nederland. Als het waait, kan de ene rijder meer wind hebben dan de andere. Er zijn weleens van die vlagen, dan is het niet prettig om een bocht in te moeten als je net zo'n vlaag hebt gehad. Wij hebben vroeger wel met sneeuwstormen gereden. Trainen was ook vaak in de regen en op slechter ijs omdat er zoveel mensen op reden. Daarom waren we misschien ook wel extra sterk."

Zomer of winter
"Ik ben een zomermens. Heel gek, maar het is wel zo. Ik ben een koukleum. Als je bijvoorbeeld naar Davos ging, was het wel koud maar scheen er een zonnetje en was er geen wind. Dan vind ik het wel lekker. Hier in Nederland is er altijd zo'n wind."

Schaatsvriendinnen of concurrenten
"Stien, Ans en ik waren concurrenten én schaatsvriendinnen maar uiteindelijk blijft de vriendschap over. Dat is ook belangrijk in je leven. Stien en ik zien elkaar regelmatig en gaan vaak samen naar bijeenkomsten toe. Ik vraag me wel eens af of het nog zo is bij de dames, met de verschillen in geld en ploegen. Het is allemaal anders nu. Met de kernploeg waren we jarenlang bij elkaar. Mijn zusje heeft ook altijd geschaatst. We hebben altijd samen getraind en heel het leven bij ons thuis stond een jaar of tien in het teken van schaatsen. Mijn ouders deden er ook alles voor."

Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31:  Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28:
 Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10
Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen