Jorien ter Mors doet aan twee disciplines tegelijk mee, shorttrack en langebaan. Hoe vaak kwam dit eerder voor?
Schaatsers die op zowel shorttrack- als langebaanschaatsen uitkwamen behoren tot een zeldzaam soort, ze zijn slechts op twee handen te tellen. Eén schaatser presteerde het tot nu toe om op beide disciplines een medaille te winnen: de Amerikaan Eric Flaim won tweemaal zilver, op de 1500 meter in 1988 en op de relay in 1994. Olivier Jean kan dit uitzonderlijke kunstje in PyeongChang ook flikken. De 33-jarige Canadees won in 2010 olympisch goud op de shorttrackbaan met de Canadese relayploeg en heeft zich nu gekwalificeerd voor de mass start. Als Jorien ter Mors als shorttrackster een olympische medaille wint dan is zij na haar langebaansucces in Sotsji (goud 1500 meter en ploegenachtervolging) de enige vrouw in de geschiedenis van de Spelen die dit heeft gepresteerd.

Foto: ANP

Shani Davis begon ooit als shorttracker, maar zijn olympische 'debuut' in 2002 duurde maar kort. De 35-jarige Amerikaan was mee als reserve voor de relay, maar liet het olympische dorp na de openingsceremonie voor gezien om de wereldkampioenschappen voor junioren in Italië te rijden. Het lukte hem de daaropvolgende jaren tot eigen verdriet niet om zich te kwalificeren voor de Amerikaanse shorttrackploeg, maar haalde op de langebaan wel tweemaal olympisch goud (1000 meter) en tweemaal zilver (1500 meter). Ook de Koreaan Lee Seung-Hoon maakte de succesvolle overstap naar de langebaan. De oud-wereldkampioen shorttrack won in 2010 de 10.000 meter ten koste van de gediskwalificeerde Sven Kramer en is straks de gedoodverfde favoriet voor de mass start.

Harald Silovs presteerde het om op dezelfde dag aan allebei de disciplines mee te doen. In Vancouver (2010) reed de Letse schaatser eerst de 5000 meter (waarop hij twintigste werd), om vervolgens in de shorttrack arena de heats en halve finales te rijden van de 1500 meter.

Die voorspellingen voor de medaillespiegel, hoe worden die eigenlijk bepaald?
Er zijn verschillende bureaus die voorspellingen doen. De meest genoemde daarvan is Gracenote. Het grote Amerikaanse bedrijf nam het Nederlandse Infostrada Sports, dat sinds 2010 medaillespiegel voorspellingen doet, in 2015 over.

Gracenote gebruikt een algoritme dat van de olympische sporten alle resultaten op Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en wereldbekers meeneemt en vergelijkt. Atleten die domineren (veel sneller zijn of heel vaak winnen) krijgen volgens dit model een grotere kans op medailles toebedeeld, net als atleten die in het recente verleden goed hebben gepresteerd. Prestaties op vorige Olympische Spelen en wereldkampioenschappen wegen ook weer zwaarder dan wereldbekerprestaties.

Het is een betrouwbare methode, maar natuurlijk niet helemaal waterdicht. Dat de Nederlanders in Sotsji maar liefst 24 medailles haalden in plaats van de voorspelde 13 is daar natuurlijk een voorbeeld van. "Wij zaten er erg naast, maar wie niet?", zei Simon Gleave, hoofd analyse van Infostrada achteraf tegen de Volkskrant. De voorspelde medaillespiegel voor PyeongChang werd deze maand trouwens ook nog flink opgeschort na de uitsluiting van de Russische atleten.

Als Sven Kramer en Ireen Wüst samen een land zouden vormen, op welke plaats zouden ze dan zijn geëindigd in de medaillespiegel van de vorige Spelen?
Sven Kramer en Ireen Wüst maken zich allebei alweer op voor hun vierde Olympische Spelen. In alle drie de vorige edities konden de olympiërs na afloop een kofferbak volladen aan eremetaal. In Turijn zouden Wüst en Kramer op de zeventiende plaats geëindigd zijn in de medaillespiegel (1x goud, 1x zilver, 2x brons), in Vancouver als vijftiende (2x goud, 1x brons). De echte klapper voor Wüst en Kramer kwam in Sotsji, waar zij samen met vier goud en vier zilver net buiten de top 10 op de medaillespiegel geëindigd zouden zijn: op de elfde plaats. Wüst en Kramer lieten samen onder andere landen als Zuid-Korea, Japan, Zweden, Polen en Italië achter zich.

Volgens de laatste voorspelling van Gracenote zouden Kramer en Wüst in Korea met vijf medailles samen eindigen op een dertiende plaats in de medaillespiegel, net achter Japan en voor Tsjechië.

Foto: ANP

Wie is de jongste en wie de oudste van de Nederlandse schaatsploeg?
De gemiddelde leeftijd van alle schaatsers is 26,067 jaar. Suzanne Schulting (20) is de jongste schaatser van TeamNL, Bob de Vries heeft alweer drieëndertig lentes gezien en is daarmee de oudste. Zowel Schulting als De Vries debuteren in PyeongChang op de Olympische Spelen. De allerjongste Nederlandse medaillewinnaar ooit is Ria Visser. Zij was achttien jaar toen ze in 1980 verrassend zilver won op de 1500 meter. Bob de Jong is de oudste Nederlandse medaillewinnaar, hij was 37 jaar toen hij in 2014 in Sotsji brons won op de 10.000 meter achter Jorrit Bergsma en Sven Kramer.

Foto: ANP

Waar zijn de meeste TeamNL schaatsers geboren?
Naast Friesland is Zuid-Holland sterk vertegenwoordigd in PyeongChang. Ireen Wüst is de enige Brabantse van het gezelschap en Anice Das kwam in Bombay (nu Mumbai), India ter wereld.