Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2018

Irene Schouten wint, Marijke Groenewoud verrast

Dat Irene Schouten de tiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup op haar naam schreef, kan moeilijk als verrassend worden bestempeld. Dat ze daarvoor haar nieuwbakken ploeggenote Marijke Groenewoud haast op de streep moest kloppen, was wél opmerkelijk. Lisa van der Geest maakte het podium compleet.

Foto : Neeke Smit

Het werd in Heerenveen weer zo'n wedstrijd die typerend voor Thialf mag noemen. Op het snelle ijs in de Friese schaatstempel lag het tempo constant hoog, kwam er geen groepje weg, en stuurde het peloton uiteindelijk aan op de onvermijdelijke massasprint.

Daarin was Irene Schouten de snelste. De Nederlands kampioene gaf zo een passend vervolg aan haar succesvolle greep naar de nationale titel. "Ik wilde het nu ook graag laten zien, al had ik het ook geweldig gevonden als Carien Kleibeuker had kunnen winnen. Maar het is in Heerenveen altijd moeilijk om weg te komen, en daarom dachten we al snel aan een sprint."

Debutant
De meeste tegenstand voor Schouten komt daarin traditioneel van rijdsters als Lisa van der Geest, Janneke Ensing of Iris van der Stelt. Niet deze keer. In Thialf moest de Andijkse afrekenen met ploeggenote Marijke Groenewoud, die nota bene deze avond debuteerde in de Topdivisie. Het 18-jarige talent uit Hallum had zelfs tot vlak voor de streep uitzicht op de winst, maar werd op het laatste moment gepasseerd door Schouten.

"Ik weet wat Marijke kan. Ze snapt het spelletje goed en is heel snel in de sprint", verklaarde Schouten, die blij is met de komst van Groenewoud in haar ploeg. "Zo hebben we nog een sterke schakel achter de hand. Dat is fijn. Betekent dat ik iets meer kan aanvallen in de wetenschap dat we dan altijd nog een sprinter hebben waar we op kunnen terugvallen."

Pfeiffer
Marijke Groenewoud had al eerder haar debuut willen maken, maar kreeg te maken met de ziekte van Pfeiffer. Nu ze daarvan hersteld is, maakte ze eindelijk haar opwachting. "Mijn doel was één of twee jaar leren en dan meedoen om podiumplaatsen. Maar nu sta ik bij m'n debuut meteen op het podium. Daar ben ik heel blij mee, had ik ook echt niet verwacht", vertelde Groenewoud.

Vooraf, vervolgde ze, was het doel gewoon de wedstrijd uitrijden. "Ik heb nog nooit eerder tachtig rondjes gereden en dit seizoen zelfs maximaal 35 rondjes. Ik zat er tijdens de marathon echt wel een paar keer doorheen. Dan ga ik plakken, zoek ik de goede persoon op en herstel ik wel. In de laatste rondjes zat ik mooi achter Irene en dat was echt perfect."

Chaotische finale
Ook voor Lisa van der Geest betekende dat weer een extra tegenstandster. "Tja, maar die Marijke Groenewoud komt niet uit het niets, al moest ze natuurlijk wel terugkomen van Pfeiffer. Maar dit was een mooie wedstrijd voor haar. Op Thialf glij je lekker mee, is het geen slijtageslag. In een chaotische eindsprint is zij natuurlijk een behendige inliner die overal tussendoor kan. En ze kan ook gewoon hartstikke hard rijden."

Straks breekt er een periode aan waarin Schouten niet te zien zal zijn op de marathon. Dat biedt kansen voor Van der Geest en Van der Stelt, maar niettemin is de rijdster van mkbasics.nl niet blij met de afwezigheid van Schouten. "Het is ook een mooie uitdaging als ze er wél bij is."

Over twee weken in Groningen laat Schouten zich nog wel zien. "Maar daarna is het wel over dit seizoen. Dan gaat alles opzij voor PyeongChang."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan