Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 09 mrt 2018

Roest voelt extra druk en motivatie: 'Je wilt het nog een keer laten zien'

Na de vreugde en euforie van de Olympische Spelen richt medaillewinnaar Patrick Roest zich nu weer volledig op het WK Allround in Amsterdam. Na zijn verrassende tweede plek van vorig jaar voelt de rijder van Team LottoNL-Jumbo extra druk voor dit kampioenschap op De Coolste Baan van Nederland.

Foto : Sander Chamid

Het Nederlandse natuurijs heeft de 22-jarige Roest afgelopen week aan zich voorbij laten gaan, hij durfde het niet aan. "Voor je techniek is natuurijs niet ideaal. Ik had het wel heel gaaf gevonden om te doen, maar ik wil hier gewoon goed rijden dus dan was het niet slim geweest." Roest heeft wel wedstrijden gereden op natuurijs, zijn eerste tien kilometer ooit reed hij zelfs op de ijsbaan van Ammerstol. "Ik weet niet meer wat mijn tijd was, maar wel dat ik daarna in Thialf twee minuten van mijn persoonlijk record afreed, ha."

Na terugkomst uit Zuid-Korea zat Roest nog even in de vreugde en euforie van zijn succesvolle eerste Spelen, met zilver op de 1500 meter en brons op de ploegenachtervolging. "Ik heb de thuiskomst op De Coolste Baan meegemaakt, maar verder geen huldigingen gehad. Dat komt nog na het WK. Vervolgens ben ik even bij mijn ouders geweest. Mijn ijsvereniging had een grote medaille gemaakt en bij mijn ouders in de tuin gezet. Dat zag er wel vet uit."

🤩🥈

Een bericht gedeeld door patrick roest (@patrickroestt) op

Met de ploeg stond Roest al snel weer op het ijs van Thialf. De laatste dagen beginnen de zenuwen te komen voor het WK. Zijn die nu minder dan afgelopen jaar omdat de grote piek van februari al geweest is? "Misschien is het wel iets meer zelfs. Vorig jaar verwachtte niemand echt wat van mij, maar nu merk ik dat er meer ogen op mij gericht zijn vanwege mijn tweede plek. Ik denk dat dat wel iets van extra druk met zich meebrengt. Maar ook motivatie, je wilt het nog een keer laten zien. Ik heb zelfvertrouwen opgedaan op de Spelen maar het moet natuurlijk wel even gebeuren. Voor de 1500 meter zit het in ieder geval wel goed", zegt hij met een grote lach op zijn gezicht.

Het gat op ploeggenoot Sven Kramer was een jaar geleden in Hamar zeven tiende van een seconde. Voor Roest is Kramer de topfavoriet, en ook de Noor Sverre Lunde Pedersen kent een sterk seizoen. "Ik denk dat iedereen te kloppen is, maar het is altijd erg lastig bij Sven. Als je hem wilt verslaan, moet je met een heel goede tien kilometer komen om je eventuele voorsprong te kunnen behouden. Zijn tien kilometer op de Spelen is denk ik eenmalig geweest en hier zal hij weer een mooie tijd rijden. Ik ga mijn best doen om het hem moeilijk te maken."

Lees hier alles over het ISU WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan