1. Thialf - Heerenveen
De nummer één in dit lijstje mag geen verrassing heten. Hoewel de titel van snelste laaglandbaan ter wereld afgelopen winter overgedragen werd aan de olympische ijsbaan in PyeongChang, zal het vast niet lang duren voordat ijsmeester Beert Boomsma die weer terug verovert. Veel van de tijden die in Thialf zijn gereden, zijn ook als wereldrecord laagland de boeken in gegaan.

Een van de meest memorabele baanrecords in Thialf is misschien wel de 500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Sotsji. De latere kampioen gaf voor een uitbundig publiek al een teken van de vorm waarmee hij in Rusland het goud veroverde. Met een indrukwekkende rit kwam Michel Mulder tot een eindtijd van 34,31. 

2. IJsbaan Twente - Enschede
Waar Thialf de kroon spant als het gaat om snel ijs, is de ijsbaan in Enschede een goede tweede. En dat nog wel dankzij Thialf. Bijna alle baanrecords in Enschede zijn namelijk gereden tijdens de KNSB Cup in 2015, die vanwege de verbouwing van Thialf niet in Heerenveen kon plaatsvinden.

De KNSB Cup was dat jaar het kwalificatietoernooi voor de eerste wereldbekerwedstrijden en dus een belangrijk eerste meetmoment van de Nederlandse schaatstop. Tussen de gevestigde namen was vooral het presteren van Gerben Jorritsma opmerkelijk te noemen. Verrassend ging hij er vandoor met de winst op de 1500 meter.

3. Kardinge - Groningen
In 2016 was de verbouwing van Thialf in de afrondende fase en moest voor de seizoensstart opnieuw worden uitgeweken naar een andere locatie. De noodzakelijke verplaatsing naar Kardinge zorgde aldaar voor een regen van baanrecords en de derde plaats in deze lijst.

De wedstrijd in Kardinge is echter niet om die reden nog steeds bekend. De KNSB Cup van 2016 is met name de geschiedenisboeken ingegaan om de op het laatste moment afgewende schaatsstaking. De KNSB en de ploegen, schaatsers en gewesten konden maar geen akkoord bereiken over de destijds noodzakelijke bezuinigingen. Op het laatste moment kon toch een overeenkomst worden gesloten en waren alle toppers gewoon op het ijs terug te vinden.

Hoogtepunt van de wedstrijd in Kardinge was de onderlinge strijd tussen Jorien ter Mors en Ireen Wüst op de 1500 meter. De twee olympisch kampioenen troffen elkaar in de laatste rit en maakten er een spannende strijd van. 

Bekijk hier de rit tussen Wüst en Ter Mors (vanaf 20.45).

4. De Coolste Baan van Nederland - Amsterdam
Slechts twee toernooien zijn er verreden op deze tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion, toch komt de Coolste Baan van Nederland op een vierde plaats op onze ranglijst terecht. Met het eerste samengevoegde KPN NK Allround & Sprint in 2014 stond er op alle afstanden een sterk deelnemersveld op het ijs. Een uniek toernooi in een unieke ambiance, die ruw opgeschud werd door de diskwalificatie van Sven Kramer op de 5000 meter.

In 2018 was het Olympisch Stadion het toneel van het WK Allround. Het was voor het eerst sinds jaren dat zo'n groot toernooi in de buitenlucht werd verreden. Het drukbezochte kampioenschap eindigde met een spektakelstuk op de 10.000 meter. De val van klassementsleider en topfavoriet Sverre Lunde Pedersen en de verrassende titel van Patrick Roest overschaduwden het baanrecord van Nils van der Poel. De Zweed kwam vallend over de streep, leek het in eerste instantie af te leggen tegen Daniil Semerikov, maar stond na een diskwalificatie van de Rus toch op de hoogste trede van het podium.

Laatste rondes Van der Poel (vanaf 13.00)

Val Pedersen (vanaf 9.00)

5. De Uithof - Den Haag
De laatste ijsbaan in deze lijst en tevens de ijsbaan met de records die al het langste staan. De Uithof heeft in het verleden drie World Cups georganiseerd, waarvan de meest recente enkele baanrecords opleverden die nog steeds staan. In het jaar van haar eerste wereldtitel allround wist Anni Friesinger op de semi-overdekte baan alle drie de afstanden te winnen. 

Van de overwinningen van Friesinger zijn geen beelden terug te vinden, maar delen van de eerste World Cup in Den Haag in 1989 zijn wel beschikbaar.