Hoe staan de inlineskaters er voor?
"Hoe iedereen er op dit moment voor staat is lastig te zeggen, want we hebben nog niet iedereen zien skeeleren. Pas na de Europa Cup in Heerde (3 tot en met 5 mei) verwacht ik iedereen aan het werk te hebben gezien. Neem bijvoorbeeld een Michel en Ronald Mulder, die hebben een volledige winter geschaatst en nemen nu rust. Het zijn verschillende periodiseringen die straks op een NK samenkomen. Het is nu eigenlijk nog heel vroeg om daar iets over te zeggen."

Een aantal succesvolle junioren maakt de overstap naar de senioren, durf je daar al een voorspelling over te doen?
"De groep junioren, die nu voor het eerst senioren worden; dat is een superlichting. Ik denk daar veel over na. Bij de senioren zijn er nu opeens drie generaties: de groep met Gary Hekman, Ronald en Michel Mulder. De lichting met daarin Rémon Kwant en Kay en Rick Schipper. En daarna heb je nu een generatie met Janno Botman, Merijn Scheperkamp, Jordy van Workum en Harm Visser en bij de dames natuurlijk Anna van den Bos.

De grote mannen willen die jonge jongens er natuurlijk onder houden en die jonge jongens willen zich er proberen tussen te rijden. Het proces van die ervaren mannen die titels gepakt hebben, maar op een NK wel moeten knokken tegen de jonge honden, dat is heel mooi. Het is spannend hoe dat zich gaat evolueren. Dat is bijna niet in te schatten. Het is een logisch gevolg dat de jongeren vroeg of laat het stokje overnemen. Maar is dat dit jaar al, of pas over twee jaar?"

Dat wordt dus een spannend NK en selectiemoment...
"Op de sprint én lange afstanden hebben we een hoop namen die kans maken. Dat levert mooie koersen en tegelijk moeilijke selectiemomenten op. Dat blijft lastig, maar als je naar een olympisch kwalificatietoernooi kijkt bij het schaatsen, dan gaan sommige mensen op één duizendste niet naar de Spelen. Dat is topsport en dat tilt het niveau ook omhoog. 

Het WK en EK zijn - in die volgorde - beide in Spanje deze zomer. Wat vind je van het programma?
"Dat is weer niet zo heel best. Normaal verwacht je dat je naar een EK gaat met een ruime ploeg, en dat is dan een mooi selectiemoment voor het WK, waar een kleinere ploeg heen mag. Nu moet je eerst een kleinere selectie maken, die daarna weer groter moet voor het EK. Dat is voor iedereen, maar vooral voor de sporters minder fijn."

Naar welke toernooien kijk je het meeste uit?
"Sowieso het Nederlands kampioenschap, dat is een mooi moment vind ik. En de grote toernooien natuurlijk ook. Het is even afwachten of alle kandidaten beschikbaar zijn, maar als ze ondanks hun schaatsverplichtingen kiezen om mee te gaan ben ik al heel blij als bondscoach. 

Maar eerst hebben we nog de Europa Cup in Heerde. Het is een toernooi om trots op te zijn als Nederland. De toporganisatie in Heerde zorgt voor een prachtige wedstrijd. Voor de toppers is het leuk om in eigen land zo'n hoogwaardige wedstrijd te rijden en voor de jeugd is het heel motiverend om te kunnen kijken. De kadetten kunnen dat hier beleven en dromen om er ooit ook te staan."

Wat zijn de doelstellingen dit seizoen?
"Je kan wel grote doelen stellen, maar als je toppers maar vijf maanden per jaar inlinen, moet je toch een ander beeld gaan vormen dan dat ze het hele jaar door skeeleren. Ik ga er heel realistisch mee om en heb ook honderd procent begrip voor alle sporters die hun verplichtingen naar marathon- of langebaanploegen nakomen. Tot mijn verbazing begrijpen heel veel mensen dat niet. Het is een zeer bepalende factor. Voor de Colombianen is inlinen wat schaatsen is voor Nederland. Dan vind ik dat Nederland het in verhouding eigenlijk heel goed doet. 

Stel dat Michel Mulder de afgelopen zeven jaar alleen had geskeelerd, dan had hij voor Nederland vijf tot tien gouden medailles kunnen halen op een WK. Maar nu heeft hij olympisch goud gehaald voor Nederland. Ik kan heel goed uitzoomen en het schaatsen erbij zien. Vroeger leek het namelijk alleen een probleem van Nederland, maar nu hebben veel meer landen er last van. Kijk naar Bart Swings, die heeft tijdens het EK Inline in eigen land vorig jaar alleen de marathon gereden. Je moet keuzes maken. Olympische roem en een beetje centen, ik denk dat er eigenlijk geen andere keuze is. Wat mij betreft zit het glas halfvol, daar moeten we als Nederland ook zo naar leren kijken in plaats van dat het altijd half leeg is."