De jaarlijkse reünie vindt nog altijd plaats in mei en hoewel de officiële oprichtingsdatum van de vereniging 17 oktober 1994 is, wordt dan ook het 25-jarig jubileum gevierd. "Op die reünie komen veel leden dus wij hebben ervoor gekozen om het feestje eerder te vieren en niet pas volgend jaar mei", vertelt secretaris Tjettje Sinnema. Aanstaande zondag is het bestuur van de NSSV op uitnodiging van de KNSB te gast bij het WK Sprint in Thialf. "Zaterdag zijn we er ook, hoor", lacht de Friezin. "Maar dat we zijn uitgenodigd, vind ik geweldig."
Waarom is de Nederlandse Schaats Supportersvereniging opgericht?
"De vereniging heeft ten doel de algemene belangenbehartiging van schaatssupporters, zoals verbetering van faciliteiten in de diverse stadions, alsmede een betere toegankelijkheid tot wedstrijden voor leden. Zo is het destijds geformuleerd. Mensen wisten vaak niet waar ze toegangskaarten konden krijgen. Wij willen het schaatsen toegankelijker maken en onze leden faciliteren met kaarten voor wedstrijden in Nederland en het buitenland."
Hoe lang zit u al bij de vereniging?
"Ik ben lid geworden in 2004 en zit sinds 2011 in het bestuur. Mijn man en ik gingen voor het eerst naar een schaatstoernooi in het buitenland. Het WK Allround in Göteborg met Gianni Romme, Rintje Ritsma en Ids Postma op het podium. En Mark Tuitert werd vierde. Het was heel erg koud, kan ik me herinneren. Wij zaten in hetzelfde hotel als veel leden van de NSSV. Zijn jullie nog geen lid? vroegen ze. Maar het is toch leuk om dit met z'n allen te beleven! Zo zijn wij lid geworden."
Is er een moment dat u is bijgebleven van de afgelopen jaren?
"Er zijn mensen die al sinds het begin lid zijn, zoals Henk Vader. Hij is jarenlang penningmeester geweest en zit nu nog in het bestuur. Hij heeft van buitenwedstrijden nog veel meegekregen. Veel leden vinden die wedstrijden in de openlucht prachtig. Ik sta daar iets anders tegenover, want het is niet altijd eerlijk. Wij zijn ook heel erg Thialf-fans, buiten dat we daar vlakbij wonen.
Maar een mooi moment was Collalbo in 2007. Waar Sven Kramer en Martina Sablikova voor het eerst Europees kampioen allround werden en Ireen Wüst net niet. Er waren heel veel Nederlanders bij, ook van onze vereniging. Op een gegeven moment zaten we in ons T-shirtje buiten, want het was zulk mooi weer. Iedereen was met elkaar, en dat is sowieso wel met schaatswedstrijden maar dit was heel bijzonder. Het was sprookjesachtig zoals je daar zat. Dan is buitenschaatsen wel mooi. Net zoals Boedapest. Daar zijn we ook geweest de laatste keer, toen was het ontzettend koud. Maar wel geweldig."
Wat maakt het zo leuk om lid te zijn?
"Het is een beetje een familie waar je bij hoort. Voor de WK Afstanden in Inzell heb ik tickets geregeld voor 167 leden. Daarnaast waren er ook leden aanwezig die het zelf hadden geregeld. Zo'n vereniging heeft iets, misschien ook nostalgisch. Dit zijn mensen die het schaatsen echt volgen, met meeschrijflijsten en alles. Dat geeft een speciale band. Je beleeft het samen.
Er komen nog steeds leden bij en gelukkig ook wat jongere leden. Ons jongste verenigingslid is door zijn opa meteen aangemeld vlak na de geboorte. En er is een meisje van zeven jaar, zij gaat met haar moeder en oma mee. Dat is wel erg leuk. Op dit moment zitten we op zo'n 550 leden. Drie keer per jaar verschijnt ons blad De Skate-Off. We gaan gelukkig ook met onze tijd mee, met een website, Facebook en Twitter. Die tijden veranderen wel, maar de essentie blijft hetzelfde.
Dit jaar hebben wij als bestuur de reünie geregeld vanwege het jubileum, maar normaal gesproken wordt het georganiseerd door de leden zelf op verschillende locaties. Dan nodigen we schaatsers en sprekers uit en er zijn leuke activiteiten. Dat geeft ook verbondenheid."
Worden jullie weleens herkend tijdens wedstrijden?
"Ja, dat denk ik wel! We hebben een spandoek hangen bij bijna alle wedstrijden, ook in het buitenland. NSSV leeft met alle schaatsers mee, staat erop. Als mensen dat hebben gezien, krijgen we reacties van wat is de NSSV en kunnen wij ook lid worden?
Veel leden zitten natuurlijk in het oranje op de tribunes, maar mijn man en ik niet. Wij hebben het wel eens gedaan. Onder andere in Göteborg en toen zeiden we tegen de kinderen: let op, we komen op televisie. Maar er was zoveel oranje dus we dachten dat lukt nooit, maar het was uiteindelijk wel gelukt. Wij zijn naar de Olympische Spelen in Vancouver geweest, dat was ook een hoogtepunt trouwens, en daar hebben we blauwe jasjes gekocht. Die dragen wij nu altijd.
De pausen in oranje gewaden? Nee, zij zijn toevallig geen leden van ons haha. Wij hebben bijvoorbeeld wel twee heren van 77 en 80 jaar die naar de Spelen in Zuid-Korea zijn geweest. Zij hadden oranje pakken met tulpen en kazen laten maken, echt geweldig. Achteraf was het toch wel spannend. De heren spreken zelf al niet zo goed Engels, maar daar kun je je natuurlijk al helemaal niet verstaanbaar maken. Maar het is allemaal goed gegaan!"
Elk jaar wordt ook de NSSV Talentendag gehouden.
"De Talentendag is in 2001 begonnen in Thialf en wordt de laatste jaren op De Vechtsebanen in Utrecht verreden. Het toernooi is bedoeld als stimulans voor jonge talenten, want vaak is er niet zoveel voor hen. Antoinette de Jong en Kai Verbij hebben er bijvoorbeeld ook geschaatst en zij zijn nu toch verder gekomen. Wij hopen daar een steentje aan bij te kunnen dragen."