Historie
In het Italiaanse Monza werd in 1937 het eerste (officieuze) wereldkampioenschap op de weg verreden. Destijds kwamen daar alleen de heren in actie. De eerste dames streden pas in 1954 om hun eerste wereldtitels. Het wereldkampioenschap werd lange tijd om het jaar op de piste en dan weer op de weg verreden. Sinds 1994 staan ze iedere zomer allebei (vaak ook op hetzelfde moment en op dezelfde locatie) op de kalender. 

Nederlands succes was er voor het eerst in 1992, toen Erik Hulzebosch op de marathon en Jenita Smit op de afvalkoers en de halve marathon een gouden medaille veroverden. De meest recente Nederlandse medailles dateren alweer uit 2014. Destijds reed de oranjetrein met Michel Mulder, Mark Horsten en Luc ter Haar in het Argentijnse Rosario naar de wereldtitel. Mulder veroverde individueel ook nog eens brons op de 500 meter. 

Test je kennis!

powered by Typeform

Wat gebeurde er vorig jaar?
Vorig jaar was het WK voor de oranje equipe een thuiswedstrijd. Bij de junioren werden vier medailles opgehaald, waaronder een gouden plak voor Jordy van Workum. Bij de senioren was de beste prestatie een vierde plek voor Michel Mulder op de one lap. Toch was bondscoach Frank Fiers tevreden over de behaalde prestaties van de Nederlandse ploeg. 

De grootste gouddelvers waren net als de jaren daarvoor de Colombianen. Bij de senioren behaalden zij maar liefst elf wereldtitels. Bekende gezichten uit het schaatsen presteerden vorig jaar ook in het inlineskaten. Vanessa Herzog, Francesca Lollobrigida en Bart Swings wisten de Colombiaanse hegemonie te doorbreken. Dat het parcours in Arnhem snel was bewees Ioseba Fernandez. De Spanjaard verbrak het wereldrecord op de 100 meter.

Foto: Eline Hooghiemstra

Programma
Het programma voor het WK bestaat uit twee blokken, te beginnen met de wedstrijden op de speciaal opgebouwde piste in Barcelona. De senioren werken daar de volgende onderdelen af.
zondag 7 juli: 200 meter tijdrit en afvalkoers (10 kilometer)
maandag 8 juli: 1000 meter en punten-afvalkoers (10 kilometer)
dinsdag 9 juli: 500+D meter en relay (3 kilometer)

Na een rustdag gaat het toernooi verder op het wegparcours, waar de volgende onderdelen op het programma staan:
donderdag 11 juli: one lap en puntenkoers (10 kilometer)
vrijdag 12 juli: afvalkoers (15 kilometer)
zaterdag 13 juli: 100 meter
zondag 14 juli: marathon

Wie zijn dit jaar de kanshebbers?
Net als de afgelopen jaren moet het gek lopen wil de Colombiaanse delegatie niet met een karrenvracht aan medailles terug naar Zuid-Amerika vliegen. Zij zullen opnieuw een gooi willen doen naar de wereldtitels. De Europese concurrentie zal het ze echter zo lastig mogelijk proberen te maken. Bij de dames behoren Sandrine Tas en Francesca Lollobrigida tot de grootste uitdagers, op de sprint kunnen ook Vanessa Herzog en Erin Jackson hoge ogen gooien.

Bij de heren wordt er uitgekeken naar thuisrijders Patxi Peula en Ioseba Fernandez. Daarnaast pronkt de organisatie met wereldtoppers als Bart Swings, Felix Rhijnen, Daniel Niero, Elton de Souza, Simon Albrecht en Gwendal Lepivert op de deelnemerslijst. Op de aflossing zullen Colombia en Frankrijk hun concurrentiestrijd doorzetten.

Foto: Eline Hooghiemstra

Wie verschijnen er voor Nederland aan de start?
Bij de heren: Ronald Mulder, Michel Mulder, Rémon Kwant, Ruurd Dijkstra, Luc ter Haar, Rick Schipper (piste), Casper de Gier (weg), Gary Hekman (marathon) en Ingmar Berga (marathon). 

Bij de dames: Moniek Klijnstra, Maya de Jong, Berber Vonk, Bianca Roosenboom (marathon) en Manon Kamminga (marathon). 

Bij de junioren: Marit van Beijnum, Bente Kerkhoff, Ramona Westerhuis, Jeroen de Kroon en Christian Haasjes. 

Hoe kan ik het WK volgen?
Voor de thuisblijvers is het WK te volgen via de livestream van World Skate. Uiteraard houden wij je via de website en diverse social kanalen van schaatsen.nl op de hoogte van het laatste nieuws, verslagen en interviews. Houd ook de toernooipagina in de gaten voor de laatste updates, uitslagen, nieuws en meer. 

Neem voor alle medaillewinnaars op WK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek.